Krivilov na Belom Bagremu 1Foto: Momčilo Veljković

Po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Velikom Gradištu, policija je prikupila podatke i sačinila izveštaj o slučaju krivolova zaštićenih ptica počinjenog u ataru Belog Bagrema 21. januara, u kojem je postupala po prijavi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako se navodi u ovom izveštaju, po izlasku na teren, zaustavljena su dva putnička vozila. U prvom, marke “fiat”, koji je vozio Miša Đorđević (34) iz Zatonja, pronađena je jedna siva guska i lovačka puška sa patronama U drugom vozilu, marke “pežo”, u kojem je vozač bio Vladimir Štrbac iz Velikog Gradišta, a suvozač Slađan Marković iz Rama,zamenik predsednika opštine Veliko Gradište i predsednik Lovačkog udruženja “Golub”, pronađeno je 12 divljih pataka, jedna siva guska i dve puške sa patronama.

Ulovljena divljač i oružje su oduzeti. Patke su predate na čuvanje lovočuvaru LU “Golub”, a guske veterinarskoj stanici “Rajčić”, kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti. Sačinjeni izveštaj, policija je predala tužiocu na dalje postupanje i, najverovatnije, protiv aktera ovog krivilova biće podnete adekvatne krivične prijave. Pošto su se u medijima pojavili napisi o ovom slučaju, Slađan Marković demantovao je optužbe iznete na njegov račun, uz tvrdnju da su divlje guske već bile mrtve kad su na njih naišli.

-Ja sam u subotu sa još dvojicom svojih prijatelja išao u lov, na osnovu uredno izdate dozvole za lov divljih pataka i gusaka. Jedan od tih lovaca našao je gusku koja je strogo zaštićena, i to je nesporna činjenica, i ja sam mu odmah rekao da o tome obavestio upravnika lovišta, a na baznim stanicama može da se proveri da su razgovarali. Nakon toga krenuli smo nazad za Veliko Gradište da predamo upravniku lovišta guske koje smo pronašli. Na putu dok smo se vraćali presrela nas je policija i pretresla auto- kazao je Marković.

U roku od tri minuta, kako tvrdi Marković, došao je upravnik lovišta i pokušao da objasni policiji da kod njih nije zabranjen lov i da su na osnovu uredno izdatih dozvola imali pravo da love divlje patke i divlje guske, i da su ga obavestili da su u lovištu našli dve guske i da su ih doneli zbog eventualnog dokaza za pokretanja postupka protiv N.N. lica. “Sve ovo je zloupotrebila i iskoristila nevladina organizacija Društvo za zaštitu ptica, pa je ne samo na njihovom sajtu nego još i na drugim sajtovima plasirala vest da sam ja kao predsednik lovačkog društva a i čak kao podpresednik opštine uhapšen”, rekao je Marković.

Povodom napisa u medijima i zlonamernih komentara na društvenim mrežama, a sve pod bombastičnim naslovima o navodnom hapšenju Slađana Markovića, predsednika Lovačkog udruženja “Golub” iz Velikog Gradišta i potpredsednika opštine Veliko Gradište, Upravni odbor ovog udruženja održao je 23. januara 2017. godine sednicu na kojoj je demantovao sve napise kao i tvrdnju Društva za proučavanje ptica Srbije da je grupa lovaca vršila lov na nelegalan način.

-Kao lovci, najstariji i najbrojniji zaštitari prirode i divljači, a pre svega ljudi, imamo potrebu da se obratimo srpskoj javnosti u vezi događaja gde se kao akter pominje Marković Slađan, predsednik Lovačkog udruženja „GOLUB“ iz Velikog Gradišta, i teksta u kojima su on i grupa naših lovaca predstavljeni kako, navodno, brutalno odstreljuju zaštićenu divljač za vreme „zabrane lova“.
Zbog toga želimo da naš apel i ovaj demant postignu svoj cilj, a to je da ni jedna nevladina organizacija više ne vrši pritisak na srpsku javnost i pravosudne organe u vezi ovog ili bilo kog drugog događaja. Neka nadležni organi rade svoj posao bez bilo kakvih pritisaka, i utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti događaja-navodi se, između ostalog, u saopštenju LU“Golub“ Veliko Gradište.

Prema rečima mnogih lovaca iz LU”Golub”, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u poslednje dve nedelje vršili su veliki pritisak na policiju u Velikom Gradištu, zbog navodno prekomernog lova i krivolova zaštićenih ptica. -To je rađeno sa ciljem kako bi se prikrio krivolov u Vojvodini (Čibuklija i Labudovo okno) najugroženija područja u kojima love stranci ugrožene vrste, i taj vid krivolova dobro plaćaju, a iste te strance vode baš ljudi iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – pričaju gradištanski lovci

Nakon svega što se desilo, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da će ovoga puta stvar terati do kraja, te da će insistirati na odgovoru šta je bilo sa njihovom prijavom.
–Ministarstvo poljoprivrede je izdalo preporuku da se obustavi lov na svu divljač, ali ovde je sasvim nešto drugo u pitanju. Na te divlje guske, i da nije ovako teška zima, jednostavno se ne puca. To su vrste koje su po našem zakonu strogo zaštićene, koje čovek ne bi smeo strogo da pogleda, kamoli da puca na njih – tvrdi Milan Ružić, predsednik Društva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari