Statistika beleži sve više obolelih od dijabetesa kod svih kategorija stanovništva, posebno dijabetesa tipa dva. Prema nekim podacima, u Srbiji je oko pola miliona ljudi zahvaćeno ovom bolešću. Stručnjaci upozoravaju da ta brojka nije tačna, jer iskustva govore da na jedan otkriveni slučaj dolazi jedan neotkriveni.


Republički zavod za zdravstveno osiguranje Srbije i Specijalna bolnica u Vrnjačkoj Banji pre deset meseci počeli su da realizuju program desetodnevne edukacije dijabetičara na insulinskoj terapiji i za četiri godine kroz taj program treba da prođe 60.000 obolelih od šećerne bolesti.

– Od 11. avgusta prošle do 15. juna ove godine, kroz našu desetodnevnu edukaciju prošlo je 8.500 dijabetičara na insulinu. Od tog broja, 90 odsto došlo je sa nezadovoljavajućom glikoregulacijom, a oko 95 procenata imalo je hronične komplikacije koje sa sobom donosi ova bolest. Na testiranoj grupi od hiljadu pacijenata, najviše je bilo gojaznih – 45 odsto, 33 procenta bilo je sa povišenom telesnom težinom i samo 22 odsto imalo je normalnu telesnu težinu – kaže dr Dragana Živojinović, šefica Endokrinološke službe u vrnjačkoj Specijalnoj bolnici, i naglašava da je „akcenat programa na edukaciji kroz Školu za dijabetičare, kroz koju je prošlo 40 odsto od ukupnog broja pacijenata koji su do sada prošli program“.

Dr Živojinović ističe i podatak da je na ovom programu sa insulinske terapije isključeno između 10 i 15 procenata i u skoro 75 odsto slučajeva terapija je korigovana. Svi učesnici programa besplatno su dobili aparate za merenje šećera u krvi. Od prošle godine Specijalna bolnica u Vrnjačkoj Banji ima i status Nacionalnog edukacionog centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari