Kulturna istorija Srba prof. Jovana Deretića (1934-2002), jednog od ovdašnjih najznačajnijih istoričara književnosti, predstavlja sveobuhvatnu sintezu osnovnih znanja iz istorije i drugih grana kulture srpskoga naroda, ali i predložak za razumevanje kulturnoistorijske pozadine književnosti u pojedinim razdobljima, kažu urednici u izdavačkom preduzeću Evro-Giunti, čiji pečat stoji na koricama Kulturne istorije Srba.


„Ova knjiga sadrži predavanja koja sam držao studentima Filološkog fakulteta u Beogradu i Kragujevcu u vremenu od 1993/94. do 2000/01. školske godine. Naknadno su dodati samo odeljci ia književnosti, i to sasvim ukratko“, navodi, između ostalog, autor u peredgovoru za Kulturnu istoriju Srba.

Reč je o jedinstvenoj knjizi od neprocenjivog značaja za istoriju srpske kulture i književnosti, koja je po prvi put od svog objavljivanja potkrepljena velikim brojem slika i fotografija spomenika kulture, manastira, fresaka, kompozicija i mnogih drugih značajnih tekovina viševekovne kulturne istorije Srba.

Polazeći od osobenosti geografskog prostora, dolaska Starih Slovena na Balkan, srpske kulture u ranom srednjem veku, formiranja srpske političke i kulturne individualnosti (Sveti Sava, Stefan Nemanja), zadužbinarstva i zidanja manastira, uticaja Vizantije na srpsku kulturu, autor se bavi počecima prava, arhitekturom, slikarstvom i književnošću, najznačajnijim manastirima i crkvama, narodnom religijom i osobenostima naše kulture od doba kralja Milutina, Stefana Dečanskog i Stefana Dušana, preko poznog srednjeg veka, turskih osvajanja, građanske kulture, najznačajnijih književnih pravaca sve do međuratnog razdoblja i savremene kulture do druge polovine XX veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari