Televizijski prijemnici u domovima širom Francuske u nedelju bili su podešeni na programe koji su objavili vest o dugo očekivanoj reogranizaciji Vlade, a do juče ujutro svi mediji izvestili su da je Fransoa Fijon zadržao premijersku funkciju i da su mu proširena ovlašćenja.

Odluka šefa države Nikole Sarkozija obelodanjena je u udarnom terminu, što su dobri poznavaoci prilika ocenili kao vešt politički marketing. Uprkos predviđanjima pojedinih analitičara da će Sarkozi, koji se u proteklom periodu suočio s padom popularnosti, dati otkaz daleko popularnijem Fijonu, to se nije obistinilo. Ne samo da je premijer izbegao smenu, već se stiče utisak da je posle kadrovskih promena u Vladi dodatno osnažen. Prema oceni levičarskog lista Liberasiona, odnos snaga se izmenio, i Fijon je postao glavni adut Sarkozija.

Mada je francuski predsednik zbog energičnosti stekao nadimak „Hiper Sarko“, neki pripadnici međunarodnih političkih krugova počeli su da ga nazivaju „Hiper broj dva“, što je aluzija na unapređene pozicije predsednika Vlade. Ilustracije radi, očekuje se da će Fijon, između ostalog, uspeti da se uhvati u koštac s brojnim ekonomskim problemima koji potresaju državu.

Odlazeći šef diplomatije Bernar Kušner, koga će na funkciji zameniti Mišel Alio-Mari, doživeo je, ocenjuje AFP, „gorku političku smrt“. Mada se Kušner kao jedan od osnivača humanitarne organizacije Lekari bez granica zalagao za odlazak u ratne zone u cilju zaštite civila, kao i za pomoć stanovništvu država u kojima su na vlasti diktatorski režimi, zbog ponašanja tokom konflikata u Vijetnamu, Darfuru, na Kosovu i Haitiju, kao i načina na koji je obavljao funkcije u prethodnim sazivima Vlade, našao se na udaru žestokih kritika.

U svojstvu prvog specijalnog izaslanika UN i šefa privremene misije na Kosovu omogućio je uspostavljanje nove civilne administracije i političkog sistema koji je zamenio srpske institucije, što je izazvalo nezadovoljstvo zvaničnika u Beogradu. Prilikom posete Kosovu u martu ove godine ukazao je da nezavisno Kosovo može da računa na prijateljstvo Francuske.

– Naša zemlja je među prvima priznala nezavisnost i daće podršku vašem daljem razvoju – poručio je tada Kušner parlamentarcima u Prištini.

Analitičari ne očekuju da će Alio-Mari učiniti radikalan zaokret i distancirati se od politike svog prethodnika na toj funkciji.

Tihi Fijon

Pedesetšestogodišnji Fransoa Fijon slovi za „tihog čoveka francuske politike“, budući da sa suprugom Peni, poreklom iz Velsa, i petoro dece, živi povučeno u departmanu Sart na jugozapadu Francuske, piše Gardijan. Ima reputaciju degoliste i reformatora koji „hladne glave“ obavlja svoje dužnosti, a pojedini ga doživljavaju kao introvertnog i gotovo nezanimljivog političara. Smatra se „gospodarom iz senke“, koji je osmislio Sarkozijevu predizbornu kampanju 2007. Ipak, distancirao se od nekih odluka predsednika, uključujući i tvrdnju šefa države da se imigracija može dovesti u vezu sa povećanjem stope kriminala. Dobri poznavaoci prilika ne isključuju mogućnost da će se ambiciozni Fijon kandidovati na predsedničkim izborima 2017.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari