Kako odmiču pripreme za meč sa Francuskom tako raste optimizam pojedinih srpskih reprezentativaca pred susret, čiji bi ishod već 9. septembra mogao da odredi direktnog putnika na Svetsko prvenstvo 2010. iz Sedme kvalifikacione grupe.

 Odnedavni vezista Štutgarta Zdravko Kuzmanović ide čak toliko daleko da tvrdi kako je naša selekcija bolja od aktuelnog planetarnog vicešampiona, što će joj, kaže, i pokazati na beogradskoj Marakani.

– Verujte da Francuzi više razmišljaju o nama nego mi o njima. Ne samo zbog toga što bodovni priključak za Srbijom moraju juriti na našoj Marakani. Pune tribine Zvezdinog stadiona njima će biti opterećenje, a nama neverovatan motiv u utakmici o kojoj sanja svaki fudbaler. Ne znam za druge, ali ja nikada u karijeri nisam igrao važniju i veću utakmicu. Ne mogu da dočekam sredu. Svaka čast Francuzima, jako su dobar tim, ali mi smo bolji. Nije fraza, stvarno verujem u kvalitet naše reprezentacije. Imamo mnogo „strašnih igrača“, prvotimaca velikih evropskih klubova. Ne može bilo ko i tek tako osvojiti 18 bodova u tako jakoj grupi. Mnogo smo jaki. A, ne sumnjam da će, uz to, svako od nas u sredu ostaviti srce na terenu – puca od pozitivne energije doskorašnji fudbaler Fiorentine i nesuđeni reprezentativac Švajcarske, koji je svog bivšeg saigrača iz „viole“ Mutua molio da sa njegovom Rumunijom „da 100 odsto protiv Francuza 5. septembra“, a onda, ipak, konstatovao da „Srbija treba da gleda samo sebe, jer sve drži u svojim rukama“.

Nenad Milijaš nešto je umereniji od kolege iz srednjeg reda selekcije koja je već nanizala trijumfe u dvomeču sa Austrijom i Farskim Ostrvima, odnosno imala maksimalan učinak protiv Rumunije i Litvanije, s kojima će još jednom odmeriti snage, u oktobarskom finišu trke za SP.

– Obe ekipe bi puno dobile pobedom, pa će u sredu svako krenuti po tri boda. Lepo je kada kao lider dočekuješ ovako važnu utakmicu, a još lepše kada sam krojiš svoju sudbinu i imaš navijače na svojoj strani u, možda ključnih, 90 minuta ovih kvalifikacija. Ali, ne smemo i nećemo izgoreti u prevelikoj želji. Da na svaki prethodni meč nismo gledali samo kao novu priliku za trokorak više ka Južnoj Africi ne bismo već ovoliko napravili od početka takmičenja u grupi. Biće super ako već u sredu završimo posao, ali i remi bi mogao da nam bude po meri, s obzirom na to da nas posle očekuju još dva susreta. Takav ishod bi za Francuze bio ravan porazu – misli letošnje pojačanje Vulverhemptona, prezadovoljan načinom i brzinom na koje se adaptirao na engleski fudbal.

 

Srbija 13. na svetu

Uoči, možda ključnih, 90 minuta duela sa Francuskom „orlovi“ su preleteli još jedno mesto na rang listi Međunarodne fudbalske federacije, pa od juče zauzimaju visoko 13. mesto, sa 916 bodova, dok im naredni rival u mondijalskim kvalifikacijama beži za tri mesta. Prvi je i dalje Brazil (1.604), a kao i na prošloj listi FIFA slede ga Španija (1.588), Holandija (1.376), Italija (1.186)…

Egal „orlova“ i „galskih petlova“

Naša reprezentacija i Francuska do sada su se sastajale 27 puta. Skor u pobedama im je identičan, jer su obe selekcije slavile (po) 10 puta, dok je preostalih sedam mečeva završeno nerešenim rezultatom.

Marko Milinković pozajmljen „orlićima“

Selektor A tima Antić i njegov kolega na klupi mlade selekcije Dujković dogovorili su se da vezista slovačkih Košica Marko Milinković bude vraćen među „orliće“ kako bi im pomogao u startnom meču kvalifikacija za prvenstvo Evrope sa Slovačkom ove subote u Novom Sadu. Naknadno će biti odlučeno da li će se posle toga ponovo priključiti seniorskom timu ili sa vršnjacima otići u Norvešku, kao i da li će biti odobrena prekomanda Radosava Petrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari