Poraz od Čukaričkog (2:0) nije samo značio kapitulaciju Crvene zvezde u borbi za titulu šampiona Jelen Superlige, već je pokazao velike i brojne slabosti u igri crveno-belih, za koje odgovornost snosi Nenad Lalatović, ali i sami igrači.

Petorica igrača rođenih između 1995. i 1997, ipak su preveliki zalogaj za crveno-bele, barem u ovom trenutku, posebno protiv rivala koji igra napadački, sa visokim presingom na rivalsku poslednju liniju. U takvoj koncepciji posebno lošu partiju pružio je Vukašin Jovanović. U prvih šest minuta utakmice imao je dva velika kiksa nakon kojih je Zvezda mogla da primi pogodak. Utisak je da mladi štoper ima problema u duel igri, komunikaciji sa preostalom trojicom u poslednjoj liniji, kontroli lopte prilikom prvog pasa, iznošenja do veznog reda i da trenutno ipak nije dorastao zahtevima startne postave Crvene zvezde. Marko Grujić je prototip modernog zadnjeg veznog. Visok, jak, fine tehnike prijema lopte i prvog pasa, međutim kao nedovoljno iskusan i sportski namazan, njemu je u veznom redu potreban neko iskusniji, staloženiji, koji ne paniči i ne beži od odgovornosti kada rival krene sa presingom. Mihailo Ristić je rođeni kreativac, odlične tehnike šuta levom nogom, dobrog driblinga, ali je fizički još uvek slab, sa dosta defanzivnih mana i oscilacija tokom igre. Utisak je da mu jedino pozicija plejmejkera prija, nikako mesto u zadnjem delu veznog reda.

Lalatović će sigurno upravi morati da objasni zašto Luku Jovića konstantno pomera na levu stranu, opterećuje sa puno defanzivnih zadataka, zbog čega mladi napadač gubi snagu prilikom ofanzivnih akcija. Pomenuti mladići još uvek ne mogu u kontinuitetu da igraju iz meča u meč, dosta osciliraju, fizički nisu dorasli najkvalitetnijem delu seniorske konkurencije u domaćem šampionatu. Stvara se utisak da ih je Lalatović posle večitog derbija preforsirao i da je postepeno uvođenje u startnu postavu ipak bolje rešenje.

 

Rajkovićevi kiksevi

Predrag Rajković sigurno spada u grupu najtalentovanijih golmana na Starom kontinentu, međutim da bi postao vrhunski čuvar mreže moraće u što kraćem periodu da iskoreni kikseve nalik onima kod oba gola Čukaričkog. Kapiten Zvezde je kod prvog gola bespotrebno izašao na Stojkovića, loše procenivši situaciju, bukvalno je proplivao, ostavivši prazan gol. U drugoj situaciji zapravo je demonstrirao svoju najveću slabost – istrčavanje prilikom centaršuteva sa bočnih strana. Nesiguran, nije ni krenuo na loptu koja je prolazila kroz peterac (što je morao da učini), čime je zbunio i svoje saigrače na desnoj strani, a potom je i loše reagovao kod udarca glavom Igora Matića, kapitena Čukaričkog.

Jović propušta Mundijal?

Luka Jović doživeo je povredu levog kolena u 90. minutu duela sa Čukaričkim. Dan posle utakmice na Banovom brdu nije trenirao, a o kakvoj je težini povrede reč znaće se za par dana kada otok bude splasnuo. Postoji realna mogućnost da zbog navedene povrede mladi napadač Zvezde propusti Svetsko prvenstvo do 20 godina na Novom Zelandu koje počinje 31. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari