Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kritikovao je juče gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija za koga je rekao da je „patologija“ i „anomalija“ gruzijskog naroda. „Očigledno je da je predsednik Sakašvili patologija i anomalija gruzijskog naroda, a i veoma je loše vaspitan“, rekao je Lavrov novinarima povodom treće godišnjice od izbijanja rusko-gruzijskog rata.


Rusija ne želi da povezuje gruzijski narod, kako je kazao Lavrov, „sa tom ličnošću“ i „spremna je da razvija trgovinske veze i kontakte u drugim oblastima sa Gruzijom ali ne i sa Mihailom Sakašvilijem“. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev založio se nedavno za izvođenje Sakašvilija pred međunarodni sud zbog, kako je kazao, „kršenja“ međunarodnog prava tokom kratkog rusko-gruzijskog rata.

Sukob je izbio u noći između 7. i 8. avgusta 2008. kada je gruzijska vojska pokušala neuspešno da preuzme kontrolu nad otcepljenom provincijom Južnom Osetijom, koju podržava Moskva. Rusija je poslala vojsku u tu oblast. Gruzija je u konfliktu u potpunosti izgubila kontrolu i nad Južnom Osetijom i nad susednom Abhazijom. Rusija je ojačala vojno prisustvo u oba regiona i priznala ih kao nezavisne države, ali njen primer su sledile još samo tri države sveta – Nikaragva, Venecuela i Nauru.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev obeležio je juče godišnjicu rusko-gruzijskog rata posetom vojnoj jedinici koja se borila u tom konfliktu. Medvedev je odao priznanje vojnicima koji su, kako je naveo, zaustavili agresora. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili položio je juče cveće na groblje žrtvama rusko-gruzijskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari