Rusija se nada da će brzo početi pregovori o specijalnom statusu pobunjeničkih regiona na istoku Ukrajine, predviđenim sporazumom o prekidu vatre iz Minska, izjavio je juče ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je na konferenciji za novinare u Moskvi podvukao da protokol koji su u petak u Minsku potpisali predstavnici ukrajinskih vlasti i pobunjenika, predviđa mere za definisanje statusa jugoistočnog dela Ukrajine.


Taj protokol predviđa „specijalan status“ za regione pod kontrolom pobunjenika i izbore za regione Donjecka i Luganska, na istoku Ukrajine. Premijer samoproglašene „Republike Donjeck“ Aleksandar Zaharčenko izjavio je u nedelju da će o tom specijalnom statusu razgovarati kroz nedelju dana u Minsku predstavnici Kijeva, Moskve i proruskih pobunjenika, uz OEBS.

Zaharčenko želi da u postojeći sporazum bude dodato i „priznavanje nezavisnosti“ pobunjeničkog regiona, čemu se protive vlasti u Kijevu. Lavrov je rekao da ukrajinska vojska nagomilava teško naoružanje u regionu Donjecka. „Izrazili smo našu zabrinutost ukrajinskim vlastima“, dodao je šef ruske diplomatije.

Artiljerijsko gađanje na istoku Ukrajine je nastavljeno i u noći između ponedeljka i utorka uprkos prekidu vatre, i tom prilikom je jedna žena ranjena, saopštile su juče lokalne vlasti Donjecka. Po navodima gradskog veća, granate su pogodile jednu školu i nekoliko stambenih blokova, dovodeći u opasnost ionako klimavo primirje između pobunjenika i ukrajinskih trupa.

Direktor saniteta pri ukrajinskom Ministarstvu odbrane, Vitalij Andromati rekao je, kako prenosi agencija Interfaks-Ukrajina, da su za četiri dana primirja četiri vojnika poginula, a 29 je ranjeno. Pobunjenici i ukrajinske snage se međusobno optužuju za novo kršenje primirja u konfliktu koji je, prema podacima Ujedinjenih nacija, odneo najmanje 3.000 života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari