U broju od 18.3.2013 dnevnog lista Danas, u tekstu „Beko saslušan pre oštrih izjava o Vladi?“, između ostalog je navedeno: „Prema tim navodima, predmet C-marketa obuhvata nezakonitosti u preuzimanju 76 odsto akcija malih akcionara, gde su aktivnu ulogu sem Beka i Miškovića, te Radulovića, imali i ekonomski konsultant Danko Đunić, ali i predstavnik malih akcionara Branko Pavlović“.

Na osnovu iznetog, nesumnjivo se može zaključiti da se navedeni navod odnosi na mene, zato što su ime, prezime i svojstvo predstavnika malih akcionara sasvim dovoljni za identifikaciju. Kontekst u koji sam stavljen u navedenom tekstu izrazito sugeriše da sam u privatizaciji C-marketa radio nešto kriminalno. Ova tvrdnja je potpuno neistinita i duboko uvredljiva za mene.

U samom tekstu kaže se da izvor lista Danas navodi da sam (između ostalih) „imao aktivnu ulogu“. Ovo, samo po sebi, jeste insinuacija, ali neko ko zastupa akcionare svakako ne može imati „pasivnu ulogu“ jer u tom slučaju njegov klijent ne bi dobio ništa, pa je teorijski nemoguće tvrditi da takva izjava čisto jezičkim tumačenjem predstavlja neistinu. Ono što tekst čini zakonski neprihvatljivim, pored prejudiciranja eventualnog krivičnog postupka, jeste činjenica da se od sagovornika koji je navodni izvor iz MUP-a uopšte ne traži da pojasni šta znači „aktivna uloga“, kao i u čemu se ogleda „nezakonitost preuzimanja“ akcija, svih pobrojanih.

Da je tvrdnja navodnog izvora čista kleveta, vidi se po tome što se ne navodi niko iz Komisije za hartije od vrednosti, koja jedino utvrđuje zakonitost postupka preuzimanja akcija. Teorijski je nemoguća nezakonitost preuzimanja akcija u kojoj prethodno neko od članova Komisije za hartije od vrednosti nije pravosnažno osuđen. Ovde niko nije ni naveden. Ni policija, ni tužilaštvo, ni sud (osim u postupku i rokovima koji su definisani neposredno nakon završetka procesa preuzimanja) nemaju mogućnost da odlučuje da li je nešto zakonito ili nije. Samo Komisija. I tako je to svuda u svetu. Ako je Komisija, hipotetički govoreći, učinila krivično delo proglašenjem da je nešto nezakonito – zakonito, onda se to mora prethodno utvrditi. Zatim se mora utvrditi da je stečena neka korist, pa zatim da je kod nekog drugog učesnika postojao umišljaj.

Objavljena vest je protivzakonita i zato što mene niko nije zvao (navodim samo ono u šta sam sasvim siguran, drugi neka govore za sebe), niti mi je na bilo koji način pružena prilika da se izjasnim po navodima, ako nekakvih navoda koji imaju sadržaj uopšte ima, ni pre objavljivanja ni nakon objavljivanja teksta. Sasvim suprotno, navod da je nešto nezakonito bez bilo kakvog činjeničnog potkrepljenja, po svojoj sadržini je takav da oklevetani nema teorijsku mogućnost da se odbrani, jer ni ne zna u čemu se sastoji ta nezakonitost (ovde ne govorim o dokazivanju – to je stvar postupka. Govorim o tome da se tvrdnja mora nečim potkrepiti). Time je onda dodato da sam imao „aktivnu ulogu“, što takođe ne pruža bilo kakvu mogućnost dokazivanja ispravnosti postupaka. Ukratko, metod koji je primenjen jeste nezakonit, a po svojoj sadržini inkvizitorski.

Zbog svega što sam naveo, zahtevam da mi se list „Danas“ javno izvini zbog grube neistine da sam na bilo koji način učestvovao u bilo čemu što bi moglo nositi predznak „nezakonito“, odnosno „kriminalno“, iznete u tekstu označenog broja, na istom mestu i na isti način kako je prva neistina objavljena.

Odgovor redakcije

U Danasovoj informaciji nigde ne stoji da je predstavnik malih akcionara Branko Pavlović „radio nešto kriminalno“. Takvu tvrdnju moguće je izreći samo na osnovu proizvoljnih tumačenja teksta objavljenog u našem listu. Žao nam je ako je gospodin Pavlović zbog mogućih proizvoljnih interpretacija informacije objavljene u Danasu, imao bilo kakve neprijatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari