Patrijarh srpski Irinej otvorio je juče drugu Konferenciju srpske medicinske dijaspore u Beogradu, koja je okupila više stotina medicinskih radnika iz zemlje i inostranstva, sa ciljem razmene iskustva i povezivanja lekara iz zemlje i dijaspore.



– Skup ima značaj, jer će se na njemu izneti dostignuća medicinske nauke u svetu, ali i povezati stručnjaci iz zemlje i dijaspore. Nažalost, svedoci smo da sve više njih u poslednje vreme odlazi i traži posao u inostranstvu – naglasio je patrijarh Irinej.


Ministar zdravlja Zoran Stanković istakao je da srpski lekari u dijaspori predstavljaju ambasadore naše medicine i zemlje u svetu kao i da naša sredina još nije prepoznala njihove kvalitete i potencijale.

Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković podsetio je da u dijaspori živi oko četiri miliona našeg stanovništva.

– Veliki broj njih su visoko obrazovani stručnjaci. U rasejanju živi i radi više od 10.000 lekara srpskog porekla, a oko hiljadu njih je zaposleno na visokim pozicijama u zdravstvenim ustanovama širom sveta – ukazao je Srećković, ističući da je neophodno bolje povezivanje građana Srbije i dijaspore, uključujući i esnafsko, po različitim oblastima.

Princeza Katarina Karađorđević, čija fondacija je organizator dvodnevnog skupa, naglasila je da će on biti tradicionalan i da će sledeći biti organizovan u maju. Organizatori konferencije, u hotelu „Hajat“, su Fondacija princeze Katarine Karađorđević i „Lajflajn“ humanitarna organizacija, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom vera i dijaspore, Medicinskim fakultetom u Beogradu, Srpskim lekarskim društvom i Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari