Levčani neće rudarenje bora i litijuma na tlu Srbije: Juče počelo prikupljanje potpisa 1Foto: nEKO brine za Levač

U levačkom selu Dragovo juče je počelo prikupljanje potpisa za zabranu istraživanja i rudarenja litijuma na tlu Srbije.

Od danas, kako su zvanično najavili iz inicijative Kreni – Promeni, počelo je potpisivanje za zabranu iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije. U Levču je sa prikupljanjem potpisa za ovu inicijativu počelo dan ranije.

U selu Dragovu u prostorijama mesne zajednice u sredu je počelo potpisivanje narodne inicijative za trajnu zabranu istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma na teritoriji Srbije.

– Juče je u Dragovu otpočelo prikupljanje potpisa za građansku inicijstivu kojom se zahteva od Narodne skupštine da donese izmene Zakona o rudarstvu, kojima se zabranjuju istraživanja, eksploatacija i prerada ruda litijuma i bora na teritoriji Srbije. Dragovo je selo u Levču u kome su meštani sprečili treću bušotinu na teritoriji opštine Rekovac i velikim odzivom u toku jučerašnjeg dana su pokazali da su čvrsto rešeni da štite prirodu Levča i zdravlje i budućnost sebe i svoje dece – kaže za „Danas” Marica Živanović Poljo, aktivistkinja organizacije „nEKO brine za Levač”, koja je u ovom kraju Šumadije pokrenula potpisivanje ove inicijative.

Prema njenim rečima, Levčani ne žele da budu rudari, već da se bave voćarstvom, vinogradarstvom i drugim granama poljoprivrede u nezagađenoj sredini i to su zahtevi koje su bezbroj puta istakli.

– Srbija nije na prodaju! Znamo da ne damo – poručuju iz organizacije nEKO brine za Levač.

Inicijativa se može potpisati do 1. aprila, od 8 do 15 časova, svakog dana u zgradi Opštine, utorkom u prostorijama mesne zajednice u Belušuću, sredom u prostorijama mesne zajednice u Dragovu.

Petkom će u Rekovcu ispred tržnog centra kod pijace biti štand na kome građani mogu preuzeti i popuniti formular za ovu inicijativu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari