LGBT nagrade za Befem, Milicu Crkvenjakov i Sajsi MC 1Foto: Jelena Diković

Udruženje Da se zna! dodelilo je sinoć nagrade Milici Crkvenjakov za kvir osobu godine, BeFem-u za LGBT+ friendly kolektiv godine i Sajsi MC za saveznicu godine.

Ovo udruženje je sinoć proslavilo šest godina od osnivanja i tom prilikom ustanovilo „Da se zna! nagrade“ kojima se odaje priznanje u borbi za bolji položaj LGBT+ osoba u društvu.

Nagrada za kvir osobu godine dodeljuje se LGBT+ osobi koja je svojim delovanjem tokom 2021. godine doprinela borbi za jednaka prava kvir osoba, dok se nagrada za LGBT+ friendly kolektiv godine dodeljuje se instituciji, medijima, privrednom društvu ili drugom pravnom licu koje je svojim delovanjem tokom prethodne godine doprinelo borbi za jednaka prava kvir osoba.

Iz Da se zna! ukazuju da njihova borba ne bi bila tako istrajna da nije saveznika/ca među strejt ljudima, koji su se u homofobičnom i patrijarhalnom društvu nedvosmisleno opredelili da javno podrže kvir ljude, pa je među godišnje nagrade dospela i nagrada za saveznika/cu godine, koja se dodeljuje cis, strejt osobi koja je svojim delovanjem tokom 2021. godine doprinela borbi za jednaka prava kvir osoba.

Milica Crkvenjakov je dizajnerka igara i spisateljica iz Novog Sada, a posebno je prepoznata po njenom YouTube i TikTok kanalu Draga devojčice.

Na njenom kanalu devojčice mogu da dobiju odgovore na pitanja da li spavati sa tamponom, sve što treba da znati o grudima i brusevima, pubertetu, menstruaciji, feminizmu, LGBT pravima i drugim pitanjima koje muče devojčice.

Neretko se dotiče kvir tema, a njeni nalozi na društvenim mrežama ukupno imaju preko 100.000 pratilaca.

Befem je feministički kulturni centar koji od 2009. godine kroz programe medijske produkcije i kreiranja novih medijskih politika, obrazovanja, umrežavanja i festivalskih sadržaja preispituje i promoviše feminističku politiku, kulturu i umetnost osnažuje, motiviše i aktivira nove generacije feministkinja i podstiče razmenu i saradnju na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Befem je radio razne kampanje sa Getenom i Labrisom, a i ima jasan stav o LGBT+ pravima i uključuje LGBT+ zajednicu u svoj rad.

Ivana Rašić, poznata kao Sajsi MC, je srpska reperka koja je, pored toga što je nastupala na Prajdu, javno podržala Zakon o istopolnim zajednicama, a već dugi niz godina javno i pozitivno priča o Prajdu i LGBT+ zajednici u intervjuima i javnim nastupima.

Pored pobednika, za prve “Da se zna! nagrade” nominovani su Sara Jo i Nenad Milanović u kategoriji saveznik/ca godine, agencija McCann i platforma Zoomer u kategoriji LGBT+ friendly kolektiv. a Goran Vojinović i Dejana Stošić u kategoriji kvir osoba godine.

Iz Da se zna! ukazuju da je prvih šest godina udruženja bilo je više nego uspešno.

“Ustanovili smo i usavršili metodologiju za mapiranje i dokumentovanje protivpravnih incidenata nad kvir ljudima, postali najvidljivija LGBT+ organizacija u digitalnom svetu, kako u Srbiji, tako i u regionu, unapredili našu pravnu i psihološku podršku i pozicionirali se kao lideri u pokretu, kako u zagovaračkim inicijativama prema nadležnim institucijama, tako i u radu sa zajednicom. Nastavićemo da sprovodimo naše aktivnosti i boriti se za Srbiju u kojoj će njeni građani/ke biti tretirani jednako pred licem zakona, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili rodni identitet”, navode iz Da se zna!.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari