Macanović (AŽC): Ubistvo trans devojke je 22. femicid od početka godine 1foto Medija centar

Aktivistkinja udruženja Autonomni ženski centar (AŽC) Vanja Macanović izjavila je danas da 29 nevladinih organizacija ubistvo 18-godišnje N.M. u Beogradu računa kao 22. femicid od početka godine, iako tužilaštvo tretira kao da je žrtva muškarac, jer je u pitanju transrodna osoba.

Macanović je za Radio-televiziju Srbije rekla da je tužilaštvo ograničeno time šta nekome piše u ličnoj karti i da ne može da ide drugačije od toga kako je napisano.

„Dok mi, kada smo sagledale sve okolnosti ovog slučaja, mi smo odlučili da ovo ubistvo transdžender osobe svrstamo kao femicid, jer to jeste po svim svojim karakteristikama na isti način učinjeno kao da je u pitanju i neko ko nije transdžender“, kazala je Macanović.

Ona je dodala i da žene gube poverenje u insistitucije da će biti bezbedne nakon što prijave nasilje, napominjući da se iz godine u godinu broj ubijenih žena povećava, posebno „onih koje ranije nisu prijavljivale nasilje“.

„Mi ove godine možemo potvrditi četiri slučaja da je nasilje bilo ranije prijavljivano institucijama. U svim ostalim slučajevima nasilje nije bilo prijavljeno, a onda kada čitate unazad i kada čujete šta pričaju komšije, prijatelji i rodbina, shvatite da su svi imali saznanje da se to dešavalo“, rekla je Macanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari