Majdanpek: Ono što je za Kineze Kineski zid to je za Majdanpečane i Srbiju Starica 1Foto: Pokret "Ćale ovo je za tebe"

Odbrani planinskog venca Starica koji razdvaja rudnik i Majdanpek i koji duže od mesec dana danonoćnim dežurstvom na osmom grebenu planine iznad grada fizički brane aktivisti pokreta „Ne damo Staricu“, pridružio se i pokret „Ćale, ovo je za tebe“.

– Ono što je za Kineze Kineski zid, to je za Majdanpečane i za Srbiju Starica- izjavio je pred zgradom kompanije Ziđin u Majdanpeku predsednik Pokreta „Ćale ovo je za tebe“ Petar Đurić.

On poručuje kineskom investitoru „da kada gosti dolaze kod domaćina kući oni poštuju njihova pravila“.

– Nažalost taj domaćin je ovog puta protiv samog svog doma, a to je Vlada Srbije koja daje odobrenja kineskom investitoru koji samo izvršilac miniranja kulturnog bogastva, a to je planina Starica. Planina Starica mora po svaku cenu da se odbrani jer se danas ovde ispred Ziđina, osmim grebenom Starice brani i sama Srbija – izjavio je Đurić.

Odbornica u SO Majdanpek, Snežana Todorović podsetila je na 800.000 godina starosti planine koju Majdanpečni smatraju simbolom svoga grada, kao i na činjenicu da se ovde oduvek rudarilo i oduvek vadilo zlato i plemeniti metali.

Majdanpek: Ono što je za Kineze Kineski zid to je za Majdanpečane i Srbiju Starica 2
Foto: Pokret „Ćale ovo je za tebe“

-Ali ovo što nam se poslednjih godina dešava je nepojmljivo i neprimereno i nikada doživljeno. Mi se ne borimo protiv nevidljivog nerijatelja, nama je potpuno jasno da nas je sopstvena država prodala zarad male i ko zna kome zarade, ne Majdanpečanima, ne ovoj istočnoj Srbiji koja je žrtvovana i predata u ruke partneru- kazala je Snežana Todorović, naglašavajući „ Ako se već bira partner , zašto se ne bira partner koji će poštovati naše zakone, zakone ove zemlje.“

Ističe da oni traže da se poštuje „ono što se zove životna sredina, ekologija, naš vazduh, naša voda, naša zemlja, naš grad, naša Starica“.

– Pitala bih same Kineze, ako dođemo da srušimo samo jedan deo vašeg Kineskog zida, koji nije star kao naša Starica, kako biste se osećali? Ne biste dozvoli cigla da se pomeri. Ne bi niko u Švajcarskoj dozvolio kamen da se pomeri sa Alpa, a kamoli čtav venac. Jako dobro znamo da je to zbog rudnog bogatstva odnosno nalazišta zlata. Nemojte nas lagati da to radite u preventivne svrhe zato što pukotina na Starici ugrožava stanovnike Majdanpeka. Nama je jasno da će sutra, ako odluče da premeste grad to i uraditi, ako odluče da kopaju ispod grada nestaće grada – kazala je Snežana Todorović, poručujući: Nećemo mirno gledati i dozvoliti da nam oduzmu ono što je naše, ne damo Staricu.

Petar Đurić i Snežana Todorović, osim pred direkcijom Ziđina, govorili su i pred zgradom opštine Majdanpek.

Đurić je tom prilikom obrazlagao ideju svoga oca o izgradnji žičare koja bi povezivala grad i Staricu i prelazila preko površinskog kopa rudnika, navodeći da bi žičara donela “preporod turizmu, kulturi, umetnosti, ekologiji, privredi, ekonomiji, srednjoškolskom obrazovanju”.

– Ovaj projekat bi imao ogroman uticaj na dugoročan rast i razvoj turističke privrede kako u gradu, tako i u opštini Majdanpek – smatra Đurić.

Objašnjava da bi zahvaljujući potencijalima koje čine prirodni resursi i neiskorišćeni objekti neophodni za razvoj turizma “žičara postala novi rudnik para” i omogućila otvaranje novih radnih mesta, formiranje malih porodičnih firmi, razvoj proizvodnih i uslužnih delatnosti.

– Postoji idejno rešenje, a naredni koraci su izrada samog projekta žičare od strane struke – najavio je Đurić.

Svoje stavove izneli su i penzionisani inženjer rudarstva u Rudniku bakra Majdanpek Radovan Kulić, odbornik Dveri u SO Majdanpek Dragan Manojlović i aktivista Miodrag Bačilović.

Po Kuliću najkvalitetnija ruda nalazi se na Starici i kako je rekao “oni su mogli da kopaju na drugom mestu, ali su oni rešili da narodski rečeno, pokupe kajmak”.

Kulić se dotakao i zakonske regulative navodeći da su rudna ležišta državna svojina i da država može sama da eksploatiše ili da ih nekome ustupi uz određene uslove.

– Taj koji eksploatiše mora to da radi na bezbedan način, ne sme da ugrožava okolinu, a sami vidite koliko nas ugrožavaju prašinom, bukom, vibracijama. Ne može grad da bude u rudniku, a mi to faktički jesmo. Ako se njima isplati, neka nam naprave isti ovakav grad na drugom mestu, pa onda nek dođu da kopaju. To je praksa u celom svetu – kazao je Kulić.

Odbornik Dragan Manojlović smatra da Majdanpek koji je gradio veliku, a posle i smanjenu Jugoslaviju, pa i Srbiju nije zaslužio ovo što se sada događa.

Ukazuje i da je prisutan veliki strah među Majdanpečanima i poziva penzionere jer oni nemaju razloga da se plaše i da se priključe aktivistima.

– Kineska kompanija je ovde došla da zaradi. Nije ona kriva koliko je kriva naša vlast. Na poslednjoj sednici SO Majdanpek na pitanje da li je Majdanpek predviđen za rušenje dobili smo odgovor “da”. Borićemo se svim silama da im to ne dozvolimo jer oni faktički nemaju dozvole i sve što rade, rade po nekom usmenom dogovoru – ističe Manojlović.

Nekadašnji odbornik u lokalnoj Skupštini Miodrag Bačilović ocenjuje da su “domaće sluge uradile nešto što niko u istoriji Majdanpeka nije uradio”.

– Prodali su sve ono što vredi, svo rudno bogatstvo zajedno sa svim ovim zgradama u Majdanpeku. Svi mi ovde možemo da konstatujemo da mi drugi Majdnapek nemamo, a Majdanpek bez Starice nije Majdanpek – naglašava Bačilović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari