– Posle dugog većanja i dva odlaganja, američki ambasador u Skoplju Džes Bejli i šef kancelarije Evropske unije u glavnom gradu Makedonije Aivo Orav saopštili su da nisu ispunjeni uslovi da se fer i demokratski vanredni parlamentarni izbori održe 24. aprila, kako je ranije dogovoreno i u kakvoj-takvoj parlamentarnoj proceduri ozakonjeno. Bejli je precizirao da je ključni problem što nije obezbeđeno slobodno i nezavisno medijsko izveštavanje koje bi svim kandidatima garantovalo pravedan tretman. Bejli i Orav smatraju da je 5. jun mogući novi datum izbora.

Nezamislivo je pretpostaviti da su Bejli i Orav ovu odluku doneli na svoju ruku, a oni su saopštili da su do iznetih zaključaka došli tokom konsultacija sa Državnom izbornom komisijom i „svim zainteresovanim ekspertima“. Formalno, četiri ključne makedonske političke stranke (dve koje okupljaju etničke Makedonce i dve koje okupljaju etničke Albance) treba da se dogovore kako će dalje postupati s dogovorom iz Pržina kojim je 24. april kao datum izbora bio utvrđen, a njihov dogovor bi opet trebalo formalno da potvrdi makedonski parlament.

U nedelju je bio zakazan susret lidera četiri političke stranke, ali se na njemu, prema izveštajima skopskih medija, nije pojavio Nikola Gruevski, lider VMRO-DPMNEkoji je sredinom januara, u skladu sa dogovorom iz Pržina, podneo ostavku na funkciju premijera na koju je izabran posle pobede te stranke na prevremenim parlamentarnim izborima aprila 2014. godine.

Prema izvorima makedonskih medija u Socijaldemokratskom savezu Makedonije, koji je dogovorom iz Pržina u nekoj vrsti prelazne vlade ili vlade nacionalnog jedinstva dobio mesto ministra unutrašnjih poslova i pozicije državnih sekretara sa pravom veta u nekoliko ministarstava, SDSM se protivi i održavanju izbora 5. juna i skloniji je njihovom odlaganju za septembar.

Ključni domaći igrač u makedonskoj političkoj krizi, albanski lider Ali Ahmeti na skupu u Gostivaru je rekao da će njegova stranka „bez obzira da li će izbori biti 24. aprila ili kasnije nastaviti da sarađuje sa svim progresivnim snagama kako u zemlji tako i u inostranstvu“. Direktno pitan da li je za izbore 24. aprila ili kasnije, Ahmeti je rekao da Demokratska unija za integraciju neće ići u konfrontaciju sa međunarodnom zajednicom, odnosno „DUI je na istoj liniji i u komunikaciji s međunarodnom zajednicom i mi smatramo da susreti treba da se nastave i postigne kompromis i saglasnost među svim stranama“.

Vladajuća VMRO-DPMNE o vikendu je saopštila da je donela odluku o prekidu svake saradnje sa Belgijancem Piterom Van Hauteom, koji je (ili je bio) posrednik u dogovorima oko sređivanja makedonskog medijskog prostora. „Do odluke je došlo zbog njegovih uvreda na račun VMRO-DPMNE i predstavnika partije koji učestvuju u pregovorima, kao i zbog kontinuiranog omalovažavanja naroda i Republike Makedonije“. VMRO-DPMNE u svom saopštenju dalje navodi da je „dugo vremena tolerisala njegovo neadekvatno ponašanje, delimično i zbog toga što se posle svake izrečene uvrede ili omalovažavanja Van Haute izvinjavao kao mače. Ali posle molbe da mu bude oprošteno sledili su novi ispadi i nove uvrede na račun VMRO-DPMNE i građana“. I „što se tiče VMRO-DPMNE, Piter Van Haute je od danas turist u zemlji i možemo da mu preporučimo da poseti Muzej makedonske revolucionarne borbe“.

Na svom Tviter nalogu na ovo saopštenje je odgovorio i Piter Van Haute. „Planiram da napišem nekoliko turističkih vodiča, najpre kroz Skoplje“. Van Haute je objavio i fotografiju mačke, a ispod nje piše: „Razmišljam kao turist, gladan istorije, gde je muzej VMRO-a, nema ga u mom vodiču“.

Za to vreme skopski list Dnevnik, naklonjen aktuelnoj vlasti, objavio je kolumnu poznate makedonske novinarke Mirke Velinovske, a opozicioni portal libertas.mk sadržaj Fejsbuk profila novinara Branka Tričkovskog.

Mirka Velinovska, između ostalog, piše: „Radikalna situacija traži radikalne odgovore. On će da završi ili regularnim izbornim danom i masovnim izjašnjavanjem u organizaciji legalne države 24. aprila ili masovnim otporom i oružanom borbom. To su opcije. Možda će Amerika i sama da učestvuje u novoj turi balkanskog rata sa „boots on the ground“ ovog puta!? Uz jednu malu napomenu: SDSM nema kapacitet da gine kao sirijska opozicija jer će posle prvog pucnja da izbegne na Halkidiki, a Albanci u ulozi neobalista nisu nepobedivi“.

Branko Tričkovski, kako ga je preneo opozicioni libertas.com, kaže: „Mislim da će Makedonija da shvati da će žrtve koje treba da da u ovoj fazi biti žrtve za oslobođenje koje će se po tome razlikovati od dosadašnjih žrtvi datih za porobljavanje. S radošću, dragi prijatelji, treba da uđemo u završne operacije za oslobođenje zemlje“.

U makedonskom proleću je medijima dat značaj kakav im nije dat nigde, pa čak neki novinari-komentatori tvrde da u Makedoniji ima novinara koji su moćniji i od vlasnika medija i njihovih urednika!? I da se medijska scena neće promeniti nikakvim zakonima nego samo – oslobođenjem!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari