Kada je u pitanju nezaposlenost u majdanpečkoj opštini, uporedni podaci s kraja 2007. i proteklih osam ovogodišnjih meseci pokazuju da se nešto menja. Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje u Majdanpeku kažu da je na isteku decembra prošle godine bez posla bilo 2 363 osobe, da bi taj broj bio manji za oko tri stotine na kraju avgusta. Među 2.070 nezaposlenih lica, koliko ih je na evidenciji NSZ , 91 osoba je sa stečenim ili urođenim invaliditetom, saznaje Danas od Živorada Ristića iz majdanpečke ispostave NSZ.

Nacionalna služba za zapošljavanje preduzima određene korake kako bi olakšala zapošljavanje invaldinih lica. Jedan od načina je samozapošljavanje koje se pomaže bespovratnom novčanom pomoći od 130 hiljada dinara. Poslodavcima se takođe omogućava dobijanje sredstava za opremanje radnog mesta, odnosno stvaranje uslova za rad u iznosu od 200 hiljada dinara. Pored toga poslodavcima se za zapošljavanje invalidnih lica nude i subvencije dok traje zaposlenost takvog lica, najduže tri godine – kaže Ristić.

U ovoj godini nije bilo zainteresovanih poslodavaca koji bi koristeći ove pogodnosti zaposlili osobe sa invaliditetom i do posla je u ovoj godini došlo svega tri lica iz ove kategorije. Invalidi rada, pokazuje iskustvo ljudi iz majdanpečke NSZ, nisu posebno zainteresovani za traženje posla, dok lica sa urođenim invaliditetom kao dodatnu prepreku za zasnivanje radnog odnosa imaju uzak krug zanimanja za koja se školuju. Primer koji svakako treba istaći je Internet klub otvoren zahvaljujući ideji Udruženja građana sa hendikepom Frend u kome su invalidna lica dobila posao. Projekat vredan 1,2 miliona dinara podržala je holandska organizacija CNF preko BCIF-a u programu socijalne tranzicije.

– Projekat je prvenstveno bio namenjen invalidima koji su u Internet klubu dobili mesto za okupljanje, druženje, mesto na kome se mogu edukovati i zabaviti, što je značajno za integrisanje mladih sa invaliditetom – kaže predsednik Udruženja Frend Vojkan Izvonar.

Inače, od početka januara do kraja avgusta u majdanpečkoj opštini posao je dobilo 1687 lica sa evidencije nezaposlenih, pri čemu je tek nešto manje od trećine njih, tačnije 514, radni odnos zasnovalo na neodređeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari