Manjinska domovina

Ostavite komentar


  1. Korektan tekst, jedino imam zamerku na izvrtanje jedne te iste činjenice u mnogim kolumnama. Nisi Nemce deportovali srpski nacionalisti 1918-e nego internacionalisti 1945 -e oličeni u KPJ. Zar je toliko teško videti očiglednu stvar?

  2. Браво, господине Брах!
    Bravo, gospodine Brah!
    Ceo Vaš tekst je objektivna, kratka, jasna i tačna istorije Vojvodine, poslednjih vekova, ali sa uticajem i na današnje prilike i neprilike. Trebalao bi ga uvrstiti kao jednu lekicju u udzbenike istorije, a valjalo bi da ga prouči i naša elita (politička, vojna, intelektualna, privredna…) ali i mi iz publike. Svi mi smo uglavnom nevoljni učesnici pa i žrtve ružnih odnosa i događaja, mada nekada svesno-nesvesno uskačemo u krvavo kolo.
    Valjalo bi još osvetliti 1848 godinu – vreme revolucije u Madzarskoj, kada su Srbi u Vojvodini mahom stali na Austrijsku, reakcionarnu stranu. Ti događaji su ostvili mnogo traga na odnose Srba i Madzara…
    O ovakvim dobrim ali i lošim odnosima među narodima u Vojvodini valja pisati i čitati da bismo razumeli prošlost, popraviili sadašnjost i osigurali bolju budučnost!
    Pozdrav i poštovanje,
    Zoran

  3. Vojvodini danasnjoj stvarno nedostaje taj nemacki faktor. Faktor, koji ju je uzdigao iznad svih YU regija po mnogocemu. Kulturi, industrijskom razvitku, arhitekturno, po agrarnoj naprednosti. Mnogo toga se izgubilo odlazkom Nemaca sa tih prostora. Oni su bili motor napredka te cele regije. Samo mi u clanku malo smeta to, da autor kaze, da su Srbi dobili Vojvodinu. Dobili su malo vise od pola. Deo je ostao u Hrvatskoj (Baranja), deo u Madzarkoj, a lep deo Vojvodine je i u Rumuniji.

    1. Занимљиво, да ли би се са вама сложили потомци оних преко милион жртава рата који су започели Немци?
      Мог стрица, дете од 14 година, убили су немачки војници које нико није звао. Деду моје жене и њеног стрица су такође убили Немци. Тешко да има породице у Србији која није унесрећена од Немаца у прошлом веку и ту позивања на историјске неправде којих је било на свим странама не пију воду. Историја јесте тешка и не може се ретроактивно поправљати према данашњим „европским“ стандардима за које ондашњи Немци рецимо нису давали ни пет пара. Питајте европске Чехе да ли би да врате Судетске Немце? Не пада им ни на крај памети иако су Судети стварно били њихова домовина. Релативизација и ревизионизам историје према данашњим стандардима су погрешни исто толико ако не и више него живот у прошлости.
      Да треба да сарађујемо са свима и треба бити свестан терета прошлости али српски емигранти у Немачкој нису формирали СС јединице као фолксдојчери на Балкану а то није занемарљива разлика. Исто тако Немачка никад није суштински изразила жаљење и покушала да исправи макар део ужаса од три геноцида над Србима у прошлом веку. То је тежак баласт због кога и дан данас имамо проблема – и ми али и они иако то не схватају ни они ни многи код нас нажалост.

      1. Ruke je uprljalo 5%, a prognano je 98% Nemaca. Tako da cuti, molim te. Cinjenica je, da ste, otkad ste dobili veci deo Vojvodstva, taj deo samo upropastili. Umesto da bude jedna od najbogatijih EU regija. Znaci sve sta ste nasledili je unisteno. Zeleznica je na nivou AUgarske, putevi nista bolji, kanali za navodnjavanje neupotrebljivi, jer se ne odrzavaju. Seljaci, umesto da se pokazuju i pecaju devojke sa traktorima od pola miliona EU, nemaju ni za biciklo da kupe, jer jih opeljesi BG i preprodavci. Da, Nemci su bili motor razvitka te regije, a otkad jih nema, sve je tislo u nepovrat. Cak je podl vladavinom polu Hrvata/polu Slovenca bilo mnogo bolje. Dok netko organiziraniji ne preuzme to lepo parce planete, unistavajte i dalje, pa sretno vam po belom svetu!

        1. KIKINDA – U galeriji kikindskog Kulturnog centra sinoć je otvorena izložba „Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata“.

          Otvaranje izložbe u Kikindi bilo je posvećeno i sećanju na 9, januar 1942. godine, kada su u Kikindi nemački okupatori streljali 30 meštana kao znak odmazde za trojicu stradalih nemačkih poljočuvara. Ovaj zločin, po zamisli fašista, trebalo je da slomi otpor naroda i uguši njegove slobodarske težnje, ali je samo još više pojačao svest o potrebi suprotstavljanja okupatoru.

          Godišnjica „krvavog januara“ i otvaranje izložbe „Zločini Vermahta u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata“ podsećanje su na strašna zlodela, opomena budućim generacijama na besmisao rata.


          Pa eto nam ga, imali smo izgleda srece u Kekendi, bilo je samo 10 za jednog a ne kao na brdovitom Balkanu 100 za jednog.

        2. Neko je gore već pomenuo da nisu nacionalisti Srbi oterali Nemce. Nit je to Orjuna uradila
          Nemce su oterali vaši Slovenci i Hrvati Tito Kardelj te komunisti kojima je jedan od temelja bio uništenje Srbije i srpskog identiteta.
          Sadasnja situacija je nastavak agonije poražene Srbije koju i dalje pritiskaju svi redom dugo vremena umesto sa je kao tskvu prihvate u društvo .
          Korupcija je ništa msnja u Bugarskoj Rumuniji pa i Grčkoj .

          1. Da, da. Slovenci su imali neverovatnu moca, pa su oni krojili sudbinu Nemaca , koji su ziveli 500km od Slovenije. A Srbi nisu to mogli nikako spreciti, naravno, jer je slovenacka mocna ruka sve njih sklonila sa puta. A sto se tice „srpskog identiteta“, bolje i sami da ga unistite sto pre, oterace vas u propast to srbovanje, pa to je jasno i vecini Srba , koji su pobegli od tog identiteta, i njegovih pogubnih posledica na vas, na Zapad.

        3. Gosn Slovenac,kada vas sledeci put Svabe budu protjerale(kao 41),morace te naci drugo mjesto da se sklonite.Mozda vas(Slovence) nece opet protjerati u Srbiju,nego direktno u neki novi Ausvic.

          1. Mi smo ponosni na Srbe, i sve koji su nam pomogli ikad. Ako ne znate, pogledajte, kako se organizovano jos uvek druze naprimer ljudi iz Maribora i Kraljeva, gde je bilo najvise proteranih Slovenaca. I kako nasi mediji to obelezavaju. A nazalost, ako i dodje do nekog novog proterivanja, u SRB verovatno nas nece proterati. Jer kako stvari idu svojim tokom, mozda ta Srbija nece ni postojati. Bar tako kazu mnogi Srbi, koji su je iz svima poznatim razloga napustili.

  4. Jos uvek trazim knjigu “ Decak iz komsiluka“ od Sefana Bartha. Zivim u Nemackoj i zeleo bih i licno da upoznam gospodina Bartha. Do kraja septembra sam u Beogradu.
    Hvala i lep pozdrav
    tel. 062/9765884

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.