Manojlović: Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika za dnevnice i putne troškove potrošili preko tri miliona dinara 1Foto: M.S.

Goran Manojlović, predsednik Gradskog odbora sindikata Unije Zaječar, kaže da su 21. februara primili materijal za sednicu Glavnog odbora, i da se među dokumentima našao i finansijski izveštaj za prošlu godinu. On ističe da je svim kolegama odmah to upalo u oči da Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije na ime dnevnica i troškova putovanja u prošloj godini potrošila čak 3.100.588 dinara.

On kaže za Danas da treba napomenuti da je za prvih šest meseci na ime dnevnica i troškova putovanja Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije potrošila 1.7 miliona dinara.

“Još tada su bile reakcije. Očekivanja su bila da će da se broj dnevnica smanji i da bude optimalan, ali ipak do toga nije došlo”, ističe Manojlović.

Naš sagovornik navodi da su uputili pismo Jasni Janković, predsednici sindikata, i zatražili da im do kraja dana dostavi taksativno koliko je ko imao dnevnica, ali odgovora nije bilo.

“Članovi sindikata uredno su platili članarinu i imaju pravo da traže i pitaju kako i ko je potrošio njihov novac. Do zadatog roka nismo dobili odgovor predsednice. Ne razumemo i nije nam jasno da se to krije. U sindikatu sve mora da bude transparenteno, a ovo prikrivanje kod članstva stvara još veće nepoverenje”, objašnjava Manojlović.

On kaže da, pošto su u obavezi da materijal za sednicu Glavnog odbora detaljno pogledaju i daju svoje mišljenje, oni su analizu uradili, ali bez odgovora predsednice.

“Stav Gradskog odbora Unije Zaječar da je isplaćenih 612 dnevnica za godinu dana jako veliki broj, jer su dobiti članstva vrlo mali. Upravo ovde se radi o našem novcu, pa članovi sindikata žele da znaju kako je zajednički novac trošen u minulom periodu. Niko nije protiv da se se neko plati, ali da postoje učinci, a ovde uopšte nije tako”, objašnjava on.

Prema njegovim rečima predsednica, rukovodioci resora, i saradnici imaju plate, pa ako dobiju i dnevnice, onda ispada da su, možda, za isti posao plaćeni dva puta.

“Konsultujući advokate sa kojima sindikat sarađuje, dobili smo informacije da ovde postoji sumnja o nenameskom trošenju sindikalnog novca. Stav našeg odbora je da preko advokata pokrenemo novu krivičnu prijavu kako protiv odgovornih lica, tako i protiv članova Nadzornog odbora i članova Glavnog odbora, koji budu glasali za usvajanje ovakvog finansijskog izveštaja. Izuzeci za nas neće da postoje”, kaže naš sagovornik.

On, takođe, tvrdi da u finansijskom izveštaju postoje i neke druge stavke koje zaslužuju detaljnije ispitivanje, pa kada i to budu detaljno analizirali oglasiće se ponovo.

Stav Gradskog odbora Unije Zaječar je da su protiv usvajanja ovakvog finansijskog izveštaja Unije sindikata prosvetenih radnika Srbije za prošlu godinu, jer sumnjaju da je bilo nenameskog trošenja novca, a radi se milionima dinara radničkih para.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari