Marina Vukašinović: Neophodna stručna rasprava 1Foto: Nenad Kovačević

Ne vidim ništa loše u tome što sam izrazila sumnje u to da će nova i skupa tehnologija u fabrici vode moći da obezbedi ispravnu vodu za piće iz jezera Vrutci.

Koje je od 2013. godine zagađeno algama-cijanobakterijama, rekla je za Danas Marina Vukašinović, biološkinja zaposlena u užičkom JKP Vodovod, povodom najave uprave JKP Vodovod da će protiv nje biti podneta krivična prijava, kao i gradonačelnikove izjave da će protiv nje uslediti „zakonom propisane radnje“ .

Pre neki dan, u razgovoru za Danas, Marina Vukašinović, koja je i odbornica SNS, članica tima za sprovođenje aktivnosti u okviru projekta za sanaciju jezera Vrutci, koji je osnovao gradonačelnik, a donedavno je bila predsednica Saveta za zaštitu životne sredine Gradskog odbora SNS, pozvala je užički vlast, koju predvode naprednjaci, da odustane od druge faze rekonstrukcije i dogradnje fabrike vode, za koju je država obezbedila 280 miliona dinara. Ona je navela da nisu otklonjene dileme o tome da li će nova tehnologija u užičkoj fabrici vode, koja se bazira na primeni ozonizacije i filtracije aktivnim ugljem i za koju lokalna vlast tvrdi da će biti najsavremenija u Srbiji, uspeti da obezbedi kvalitetnu vodu za piće iz zagađenog jezera Vrutci.

– U pitanju je opšti društveni interes i o jezeru Vrutci trebalo bi više da se govori u široj stručnoj javnosti. Nisu u pitanju samo moje sumnje, već i sumnje dela stručne javnosti, na koje sam se oslonila i, tokom svog rada, uvidela da one nisu otklonjene, dodala je i navela da bi oni koji su najavili tužbu protiv nje trebalo da obrazlože javnosti svoje stavove.

„Štetne javne sumnje“

U saopštenjima JKP Vodovod i užičkog gradonačelnika Tihomira Petkovića, javne sumnje naše sagovornice, za koje je navedeno da „nije smela javno da ih iznosi bez odobrenja direktora“, označene su kao „štetne, netačne, nestručne i paušalne, da mogu da uznemire javnost i kod neupućenih da izazovu nepotrebnu sumnju u svrsishodnost tog projekta“, koji u uradili, kako se ističe, svetski priznati stručnjaci sa Instituta „Jaroslav Černi“, a koji svojim potpisom stoje iza predloženog rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari