Nova gasna kotlarnica pri Narodnom pozorištu u Užicu za kvalitetniji vazduh 1Foto: ekologija.gov.rs

Narodno pozorište u Užicu prelazi na ekološki prihvatljiviji energent. Kotao na mazut star 30 godina zamenila je nova gasna kotlarnica, čime će se, očekuju nadležni, unaprediti kvalitet vazduha u tom gradu.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović nedavno je izjavila da to ministarstvo svake godine raspisuje konkurse namenjene poboljšanju kvaliteta vazduha, i da je važno što Užice kanduje projekte jer taj grad spada u ugrođenije od aerozađenja.

Nova gasna kotlarnica je urađena po najsavremenijim standardima i kreće sa radom u narednim danima, a tada će potpuno biti eliminisano aerozagađenje oko ove ustanove kulture. To je izuzetno važno, jer se pozorište nalazi u samom centru grada, okružuju ga stambene zgrade, i za sve te građane, kao i za posetioce pozorišta, ovaj projekat doneće bolji kvalitet vazduha“, rekla je ministarka.

Kroz projekte Ministarstva u Užice uloženo je 1,2 miliona evra, kako bi se popravio kvalitet vazduha, a u planu su i nova značajna ulaganja u sklopu programa Srbija 2027.

„Kada govorimo o boljem kvalitetu vazduha, uvek je reč o setu mera. Ulagali smo i u čišćenje divljih deponija, sanaciju zemljišta, a naravno da smo brinuli o građanima i tako što smo odvajali sredstva za subvencionisanu zamenu ložišta u domaćinstvima. U narednom periodu čeka nas zamena poslednje kotlarnice na mazut u sklopu gradske toplane, kapitalni projekat koji je deo plana Srbija 2027. Radimo na pripremi dokumentacije i obezbeđivanju sredstava. Uvek ćemo se truditi da obezbedimo sredstva za projekte koji građanima donose bolji kvalitet života“, rekla je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari