zagadjenjefoto FoNet Aleksandar Mijailovic

Zagađenje vazduha je jedna od najvećih brigana svetu, pre svega zbog brojnih negativnih uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Gradovi koji se redovno pojavljuju na listi najzagađenijih imaju gustu naseljenost, veliku industrijsku aktivnost i ogromne saobraćajne gužve.

Iako zagađenje nije ograničeno na određeni region, prvih dvesta mesta na ovoj listi redovno će zauzimati gradovi jugoistočne Azije, posebno oni u Indiji i Kini, da bi im se malo niže pridružili i susedi, kao i poneki afrički grad.

Zagađenje vazduha se menja na dnevnom, mesečnom i sezonskom nivou, a godišnji prosek se dobija iz podataka merenih svaki dan tokom 12 meseci.

Na primer, poljoprivredni radovi u okolini gradova ili sezonske suše u velikoj meri će uticati na kvalitet vazduha, piše hrvatski portal Punkufer.

Podaci su zasnovani na godišnjoj prosečnoj koncentraciji mešavine različitih štetnih čestica u vazduhu (PM2,5) u svakom gradu, a njihov udeo je izražen u mikrogramima po kubnom metru vazduha (mg/m³).

Gradovi na vrhu lestvice najzagađenijih, koju predstavljamo u nastavku, ušli su u 2024. sa više od 100 ili 130 µg/m3, što vam naravno ništa ne znači dok vam ne kažemo da je vazduh ocenjen kao „zdrav“ ako je udeo ovih čestica manji od deset, a već 50 µg/m3 je veoma nezdravo.

Damam, Saudijska Arabija

Kombinacija teške industrijske aktivnosti i pustinjske prašine dovela je Damam na vrh liste najzagađenijih gradova.

Naftno carstvo usred pustinje počiva uglavnom na fosilnim gorivima, a njihove emisije zabrinjavaju i ekologe i medicinske stručnjake.

Lahore, Pakistan

Lahore je često bio na vrhu najzagađenijih, ali je 2023. godine malo pao na rang listi.

Ovaj živopisni istorijski grad zagađen je nesrećnom mešavinom izduvnih gasova vozila, industrijskih zagađivača i nusproizvoda sagorevanja useva u okolnim oblastima, što dovodi do toga da se grad zimi začepi toksičnim smogom.

Daka, Bangladeš

Brza urbanizacija, nekontrolisani rast stanovništva i loša infrastruktura koja ne može da izdrži nastali teret osudili su Daku na saobraćajne gužve, smrad i zdravstvene rizike.

Vazduh je toliko loš da je uobičajeno da stanovnici svakodnevno nose maske na otvorenom.

Delhi, Indija

Glavni grad Indije, osim što je bogat istorijom i kulturom, obiluje i štetnim česticama.

Kvalitet vazduha je često „u minusu“, odnosno alarmantno loš, a razlog tome su štetne emisije iz vozila, građevinska prašina, industrijska proizvodnja i paljenje strništa u okolini. Grad je često okružen gustom maglom, a zimi ga ne napušta.

Bagdad, Irak

Bagdad ima ogromne ekološke probleme i veoma loš kvalitet vazduha, pa je godinama bio na vrhu liste najzagađenijih.

Uz peščane oluje i velike industrijske emisije štetnih materija u atmosferu, vazduh iznad grada se gotovo nikada ne prečišćava. Kao rezultat udisanja štetnih materija, one prirodno opterećuju zdravstveni sistem.

Iza ovih gradova slede Muzafarnagar, Gaziabad, Patna i Hapur u Indiji i Pešavar u Pakistanu, a svima im je zajednička velika industrijalizacija, ogromna potrošnja fosilnih goriva – prašine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari