Marinika Tepić: Novi zakoni pokušaj legalizacije Telekomovih poslova u medijskoj sferi 1Foto: print screen N1

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da je izbacivanje dva sporna člana iz Nacrta zakona o elektronskim medijima dobra stvar, ali da ona „ne veruje režimu“. Upitala je i „ko su tajni zakonopisci“ koji su „preko noći“ dodali ta dva sporna člana u nacrt zakona.

„Izmena dva člana jeste dobra stvar, da nam ne nestanu N1 i Nova, ali imamo uvođenje Telekoma, legalizaciju svih nelegalnih radnji do sad i ulaz u vlasničku strukturu u medije Telekoma, koji je zarobila vlast“, kazala je Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Tepić je rekla da je pokušaj „prekrajanja“ Nacrta zakona o elektronskim medijima imao za cilj da se uvede „potpuni medijski mrak“.

„Diktator u Srbiji, kao i svaki diktator, odlučio da uvede potpuni medijski mrak, da izmeni medijske zakone preko noći, na taj način što će SBB finansijski isrpeti i naterati da napusti Srbiju i da N1 i Nova S nemaju gde da se vide. Dobro je što smo svi reagovali. Znate da smo najavili da ukoliko se ne izmene sporni članovi zakona da ćemo ići na sednicu Vlade, da bismo je upozorili da joj ne pada na pamet da takva zakonska rešenja šalje u Skupštinu. Dobro je što se oko nekih članova zakona uspostavljen konsenzus i što su loša rešanja izbrsana“, naglasila je Tepić.

Ali, kako je rekla, znajući režim Aleksandra Vučića, iskazala je sumnju da će tako i ostati.

„Moram da kažem da im mi ništa ne verujemo, jer je i ova forma zakona dobila preko noći nova dva člana. I s tim u vezi želimo da pitamo ko je tajni zakonopisac koji je dopisao te članove. Nije to palo s neba, ko je smislio taj scenario da sprovede medijski mrak u Srbiji“, upitala je.

Ona je izrazila i bojazan da će vlast uspeti u onome što je zamislila amandmanima na zakon kad on dođe u skupštinsku proceduru.

„Moguće je da se jednim amandmanom vlasti suština tog zakona promeni. Mi ćemo učiniti sve da se to ne desi“, naglasila je Tepić.

Tepić je rekla i da je „ostala nedorečena jedna stvar“ u novim medijskim zakonima.

„Legalizacija svega onoga što je državni Telekom, zarobljen u kandžama vlasti radio u medijskoj sferi, da se to ovim zakonom pokuša da legalizuje“, upozorila je Tepić.

Tepić je podsetila na sve primere u kojima je Telekom pokušao da se umeša u medijsku sferu.

„Koliko smo sve primera davali na koji način putem Telekoma se kupuju mediji koji služe kao batina za opoziciju i slobodnomislećih ljudi“, kazala je.

Prema njenim rečima, ključna pretnja je da se medijskim zakonima pokušava da omogući da „Telekom Srbija postane vlasnik TV Prve i B92“, koje imaju nacionalnu frekvenciju.

Kako je rekla, stvara se impresija da su „sporni članovi ubačeni da bi se o njima raspravljalo a da se prećuti slučaj Telekoma.

„Sprečićemo Telekom da uđe u vlasničku strukturu medija, jer to znači da imate potpuni medijski mrak, jer peta nacionalna frekvencija i dalje nije dodeljena, a imamo REM koji je servis i sluga SNS i Aleksandra Vučića“, kazala je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari