Ana Brnabićfoto FoNet/Vlada Srbije Peđa Vučković

Postignut je kompromis oko pitanja implementiranja Saveta za štampu i izbora članova Regulatornog tela za elektronske medije (REM), rekla je premijerka Ana Brnabić na sastanku sa predstavnicima Ministarstva informisanja i telekomunikacija, medijskih i novinarskih udruženja i međunarodnim partnerima, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.

Na sastanku koji je održan, povodom završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrtu zakona o elektronskim medijima, Brnabić je istakla da će Savet za štampu biti samoregulatorno telo nadležno za sve medije i da se prvi put nalazi u legislativnom okviru.

Brnabić je ocenila da su ovi zakoni revolucionarni, jer se prvi put uvodi samoregulacija i naglasila da je urađen odličan posao, uz očekivanje da će oba zakona biti usvojena do kraja oktobra.

Šef Misije OEBS Srbiji Jan Bratu istakao je značaj inkluzivnosti i transparentnosti u izradi medijske regulative, dodajući da je to ključno kada je reč o sprovođenju Medijske strategije i akcionog plana.

U razgovoru sa medijskim i novinarskim udruženjima postignut je napredak u kompromisnim rešenjima, kao što je to slučaj sa ovlašćenim predlagačima za članove Saveta REM, koji doprinosi njegovoj depolitizaciji, a Savet za štampu je jedino samoregulatorno telo predviđeno zakonom.

Bratu smatra da je potrebno dodatno ojačati organizacionu, funkcionalnu i finansijsku nezavisnost REM i potvrdio spremnost Misije OEBS da pomogne u primeni zakona kada budu dovršeni, kao i u izradi neophodnih podzakonskih akata.

Šef Odeljenja Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji za medije i informisanje, Manuel Munteanu, ocenio je da je Medijska strategija kvalitetan dokument i ponovio važnost da dva predloga zakona odražavaju njen duh.

On je pohvalio pozitivne pomake, kao što su jačanje uloge Saveta za štampu i depolitizacija u predlogu članova Saveta REM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari