Prošle nedelje sam pozvan da uzmem učešće u akciji koja je usmerena ka spremanju prostora za prvi park na područiju naselja Marinkova bara.


Organizatori ovog projekta, iz udruženja obožavatelja hip hop muzike „Radivizija“ žele da unaprede društveni život i imidž lokalnih zajednica širom Srbije pa su tako stupili u kontakt i sa neformalnom mrežom za zagovaranje dostupnosti javnih prostora u korist potreba mladih koju su početkom ove godine formirale Građanske inicijative. Ta koalicija želi da ukaže državi na postojanje ogromnog broja zapuštenih javnih površina (oronulih zgrada, otvorenih otpada i drugih sličnih prostora) koji se mogu iskoristiti za potrebe mladih čijom kreativnošću se oni mogu ulepšati i biti ponos grada.

Prva akcija je usmerena ka Marinkovoj bari. Zalaganjem članova „Radivizije“, ali i stanovnika ovog dela Voždovca, izvršiće se uticaj na opštinske strukture kako bi dozvolili da se na predviđenom prostoru napravi park sa nekoliko klupa za sedenje, osvetljenjem, podlogom za brejkdens, ali i sa zidom izolatorom od autoputa i malim koš terenom. Marinkova bara broji oko 5.000 stanovnika, od čega skoro polovinu čine deca i mlađi do 30 godina. Obzirom da u naselju ne postoji nijedan park, šetalište ili neki drugi javni prostor i da se celokupan društveni život odvija na uskim uličicama između kuća, ugrožena je celokupna populacija u tom naselju. Rešavanje ovog problema je značajno jer je društveni život mladih na ulicama veoma aktivan i dinamičan ali se odvija u neadekvatnim uslovima. Mladi na ulicama igraju fudbal i košarku, repuju i igraju brejkdens, devojčice igraju lastiš i slično, i sve se to odvija sa bezbednosnim rizikom zbog saobraćaja i u prostoru koji ne odgovara tim potrebama. Rešavanje ovog problema je bitno i zbog ekoloških i prostorno-urbanističkih pozitivnih efekata. Deca u ovom naselju vode normalan život, idu u školu i stiču obrazovanje, ali njihovi roditelji ne mogu da izdvoje novac za treniranje nekog od različitih sportova, poput tenisa, fudbala ili košarke. Za to je neophodan prostor koji će moći da udovolji njihovim zahtevima a jedini prostor koji se može koristiti je u obliku smetlišta zaraslog korovom na samom ulazu u naselje.

Konstrukcija budžeta bi se zaokružila putem humanitarnih donacija, ali i putem humanitarnih koncerata u velikim prostorima poput SKC-a ili Doma omladine. Planirano je i pravljenje grafita „Welcome to Marinkova bara“ kako bi poželeli dobrodošlicu svima u ovaj kraj, a ja sam lično obećao da ću na pomenutom prostoru provesti noć u šatoru i da ću i na taj način podržati akciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari