Boško i Admira ubijeni su pre 31 godinu: Snajperima likvidirani "sarajevski Romeo i Julija" 1Foto: EPA PHOTO EPA/FEHIM DEMIR/

Pre 31 godunu na današnji dan ubijen je mladi bračni par iz Sarajeva Admira Ismić i Boško Brkić dok su pokušavali da napuste opkoljeni grad.

Ubijeni su snajperskim hicima u blizini mosta Vrbanja, u centru grada.

Njih dvoje bili su različitih nacionalnosti – Admira je bila Bošnjakinja, a Boško Srbin, te su iz okupiranog grada nameravali preći na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske, a onda otići dalje iz ratom pogođene zemlje.

Kako je tvrdio američki reporter Kurt Schork, postojao je dogovor nadležnih, s bosanske i srpske strane, da par pređe liniju razgraničenja.

„Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obe strane. Nakon što su prešli liniju pod kontrolom bosanske strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, neko ih je pogodio“, napisao je Schork.

Prvi je pogođen Boško koji je preminuo na licu mesta, a ranjena Admira do njega je dopuzala, te izdahnula zagrlivši ga.

Zagrljena tela dvadesetpetogodišnjaka ležala su sedam dana na mostu Vrbanja, a osmog su izvučena i sahranjena na groblju u Lukavici (Republika Srpska).

Ni danas se ne zna ko je uputio smrtonosni rafal, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pred Kantonalnim sudom Sarajevo Veljku Papiću, optuženom za ratni zločin protiv civila na području sarajevskih naselja Grbavica i Kovačići 1993. i 1994. godine, sudi se između ostalog što je četvorici pripadnika radnog voda, uz pretnje, naredio i izvlačenje tela Boška Brkića i Admire Ismić.

O „sarajevskom Romeu i Juliji“ Japanci su snimili film, dokumentarac je snimljen i u koprodukciji PBS’s Frontline, National Film Board of Canada i WDR Germany, a režirao ga je John Zaritsky.

Uz brojne članke i reportaže, o Bošku i Admiri, napisana je opera, komponovana muzika, rodili su se brojni stihovi.

Mladi par je opjevao i poznati pevač Bill Madden.

Sarajevska rock grupa „Zabranjeno pušenje“ je 2013. snimila album sa udarnom pesmom „Boško i Admira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari