Mašine uskoro na Šodrošu, Koridori dobili privremenu dozvolu za gradnju četvrtog mosta u Novom Sadu 1foto: Ekološki front

„Koridori Srbije“ dobili su dozvolu za privremenu saobraćajnicu sa mostovima sa bačke strane u Novom Sadu, za potrebe izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope.

Dozvola je, kako piše Portal 021.rs, ishodovana 15. septembra, nakon što je prvobitno nedelju dana ranije odbačena zbog nepotpune dokumentacije, odnosno jer još uvek nije bilo rešeno pitanje vlasništva nad nekoliko parcela.

Investitor je uz dopunjen zahtev za privremenu dozvolu dostavio izjavu kojom garantuje da će pre izdavanja upotrebne dozvole rešiti imovinsko-pravne odnose na spornim parcelama, nakon čega je i odobren zahtev „Koridora“.

Uz to, „Koridori“ su dostavili i izjavu „Novi Sad – Gas“ kojom se potvrđuje da je ovo preduzeće vlasnik postojećih gasovodnih instalacija, te da je zaštita obrađena idejnim projektom. Saglasnost na eleborat zaštite dao je „Novi Sad – Gas“.

Kako se navodi u Rešenju o privremenoj građevinskoj dozvoli, radovi obuhvataju privremenu saobraćajnicu sa privremenim mostovima za potrebe građenja mosta preko Dunava, izvođenje priključka na javnu saobraćajnicu, kao i zaštitu gasovoda i vodovoda.

Predračunska vrednost radova iznosi 2,3 miliona dinara bez PDV-a.

Reč je o drugoj fazi fazne izgradnje privremenih saobraćajnica koja se odnosi na bačku stranu, dok je dozvola za sremsku stranu ishodovana 31. maja ove godine. Direktor „Koridora“ Aleksandar Antić tada je rekao da je eksproprijacija na sremskoj strani završena, a da je preostalo da se reguliše nekoliko parcela na novosadskoj strani.

I za ovu fazu radova utvrđeno je da ne postoji zakonska obaveza pokretanja procedure procene uticaja na životnu sredinu.

U petak, 23. septembra „Koridori“ su Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podneli i zahtev za prijavu radova, a o ovom postupku se još odlučuje. Ukoliko se u skorije vreme odobri početak radova, to bi značilo da će građevinske mašine ući i u onaj deo područja gde se trenutno nalazi „Šodroš survivor kamp“, osnovan upravo sa ciljem da spreči seču šume i građevinske radove u ovom delu grada, koji nazivaju „plućima Novog Sada“.

Kamp na Šodrošu formiran je 12. juna nakon seče nekoliko stabala u sklopu pripremnih radova kineske kompanije CRBC (China Road and Bridge Corporation). Do sada su nadležni uglavnom uspešno ignorisali građane koji su osnovali kamp na Šodrošu, dok su kamperi reagovali na svako prisustvo radnika privatnih i državnih firmi.

Poslednji incident dogodio se kada su aktivisti, 16. septembra, oterali radnike „Milenijum tima“ koji su navodno imali nalog da razminiraju prostor, odnosno da provere da li na ovom području gde se planira gradnja ima zaostataka eksplozivnih sredstava iz vremena bombardovanja ili od ranije.

Usledila je i najava radikalizacije borbe ukoliko nadležni ne odustanu od projekta „Novi Sad na vodi“, a aktivisti su obećali da nijedna mašina neće „zaorati ni pedalj područja koje brane“, niti će jedno drvo biti posečeno.

U međuvremenu je Bernska konvencija u Strazburu otvorila proces povodom uništavanja staništa zaštićenih divljih vrsta na području Šodroša i najavila mogući dolazak inspektora.

Upućen je i poziv nadležnima da obustave sve radove na izgradnji četvrtog mosta i obilaznice u nastavku Bulevara Evrope do okončanja procesa nadzora.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari