Prvo, pa veliki derbi. Već u startnom kolu G grupe Svetskog prvenstva 2014, u reprizi otvarajuće utakmice grupe B šampionata Evrope 2012, sastaju se Nemačka i Portugal, favoriti u konkurenciji selekcija Gane i Sjedinjenih Američkih Država, odnosno reprezentacije iz kruga ekipa s realnim šansama za osvajanje 20. Mundijala, a nama u Srbiji meč u Salvadoru najzanimljiviji je zato što će ga voditi jedini predstavnik Srbije na ovom SP, sudija Milorad Mažić.

U svetu veoma cenjeni, a u domovini često osporavani, četrdesetjednogodišnji doktor ekonomskih nauka iz Vrbasa, prvi čovek s pištaljkom s ovih prostora na planetarnim prvenstvima još od Zorana Petrovića i 1990, jedan od samo osam sudija čiji se nacionalni timovi nisu plasirali na tekuće SP, debitovaće u duelu polufinalista EP u Poljskoj i Ukrajini. S teretom krupnih grešaka kolega prošlih dana na leđima i obavezom da osvetla obraz Evropljana „u crnom“.

Poslednji meč istih rivala na velikim takmičenjima pripao je Nemcima, pogotkom Marija Gomeza. Robusnog napadača nema u Brazilu, sa spiska putnika otpao je i povređeni vezista Marko Rojs, ali „panceri“ i bez ove dvojice startera imaju prilično razloga da veruju da će baš u Južnoj Americi uzeti četvrtu svetsku titulu, na šta čekaju čitava 24 leta. Selektor Joakim Lev, osim u čuvenu germansku disciplinu, borbenost i upornost, pobednički mentalitet najbrojnije grupe igrača iz Bajerna, uzda se u najboljeg svetskog golmana Manuela Nojera, čvrst bedem ispred njega, s štoperom Matsom Humelsom i bekom Filipom Lamom kao potpornim „stubovima“, zreo vezni red predvođen fantastičnim pakerom golova Mesutom Ozilom i nadolazećim Marijom Geceom, i iskustvo Miroslava Klosea, drugog na listi strelaca u istoriji Mundijala, od kojeg se očekuje da bude dragocena ispomoć Tomasu Mileru i Andreu Širleu u špicu.

Portugalski selektor Paulo Bento ne mora da brine za kvalitet, formu i motivaciju prve zvezde napada i reprezentacije s Iberijskog poluostrva Kristijana Ronalda, ali mu zato glavobolju predstavlja povreda kolena jednog od najboljih fudbalera današnjice, koji je u bivšu koloniju Portugala stigao s oreolom zvanično najboljeg svetskog igrača u minuloj godini i najboljeg golgetera u istoriji evropske Lige šampiona, čiji je „ušati pehar“ pre nepunih mesec dana osvojio s Real Madridom. O zdravlju i bezbednosti večitog rivala Argentinca Lionela Mesija u trci za lična priznanja brine zaseban tim ljudi, a nacija drhti od treninga do treninga, jer bez zdravog i pravog dvadesetdevetogodišnjeg tvorca uspeha u baraž dvomeču sa Švedskom, njegov tim nema šta da traži u pokušaju da konačno napravi veliki rezultat posle drugog mesta na EP 2004. U odsustvu asova sličnog formata, najveća podrška Ronaldu trebalo bi da bude golmanski dvojac Beto – Patrisio, pošto je prvi i te kako kumovao Seviljinom trijumfu u poslednjoj Ligi Evrope, a drugi je vrlo zaslužan za prošlosezonski preporod Sportinga iz Lisabona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari