Istraga tapka, a na pravdu se čeka više od 20 godina: Na današnji dan ubijen novinar Milan Pantić 1Foto: arhiva

Pre 22 godine na današnji dan, 11. juna u ranim jutarnjim satima, u ulazu zgrade u kojoj stanuje u Jagodini ubijen je udarcima s leđa novinar MIlan Pantić, dopisnik Večernjih novosti.

Zaskočila ga je nepoznata osoba, dok se u papučama, opušteno vraćao iz radnje noseći hleb u ruci, ne sluteći zlo.

Bilo je to 2001. godine, u praskozorje novije demokratije u Srba, kao naznaka da zlo ne miruje, da se neće tako lako predati hobotnica vlasti, politike, privrede i podzemlja narasla devedesetih godina, posebno ne u manjim sredinama gde se i po cenu života ne toleriše pisanje o „osetljivim“ temama.

Pantić je pisao o korupciji i zloupotrebama u policiji i moćnicima u Pomoravlju, a ubistvo se, prema obimnoj dokumentaciji predmeta predatog posle dve decenije na razmatranje Višem tužilaštvu za organizovani kriminal, povezuje sa privatizacijom cementare u Paraćinu.

Veruje se kako iza zločina stoji organizovana kriminalna grupa u kojoj su i pojedini političari, ali dokle god to ne bude optužnicom potvrđeno, može samo da se konstatuje da njegovi bližnji do danas nisu dočekali pravdu.

Da istraga tapka i u ovom slučaju, uveravamo se svake godine ponavljajući 11. juna da pomaka nema, što posebno zabrinjava, ističe Veran Matić ispred Državne komisije za istraživanje ubistava novinara, koji prepoznaje sličnost u nekim od napoznatijih smaknuća novinara.

„Ako možemo da kažemo da istraga na licu mesta i neposredno posle ubistva Ćuruvije nije dala rezultate, možemo to razumeti i zaštitom organizatora i egzekutora od istog tog sistema. Ali ubistvo Pantića dogodilo se u vreme demokratske vlasti, koja je morala upravo i na tom primeru da demonstrira različitost od Miloševićevog režima. Nažalost, više su pokazali sličnost“, ocenio je Matić nadavno u izjavi za medije.

Rasvetljavanje ubistava novinara važno je zbog pravde i osećaja bezbednosti u svakom društvu.

Ovo je posebno značajno za naše društvo jer Srbija ima puno nerešenih slučajeva ubistva i napada na novinare – slučaj ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović, napad bombom na stan novinara Dejana Anastasijevića, paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, prebijanje urednika Žig portala Željka Matorčevića.

Hoće li Srbija imati snage da reši ovaj i sve ostale slučajeve ubistava novinara?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari