SSP Jagodina: Sramota je da je biblioteka u ovakvom stanju na 115. godišnjicu (FOTO) 1Foto: Slavoljub Simić

Danas se proslavlja 115 godina od osnivanja Narodne biblioteke u Jagodini. Tim povodom, zbog stanja u kome se biblioteka nalazi reagovao je Gradski odbor Stranke slobode i pravde iz ovog grada.

„Biblioteka je preživela dva svetska rata i razne vlasti ali je veliko pitanje hoće li preživeti i ovu. Sramota je slaviti vek rada jedne ustanove kulture koja je u ovakvom stanju. Umesto da se izvrši sanacija postojećeg prostora ili iznađe novi, više od godinu dana prostorije biblioteke izgledaju upravo ovako, kao na slikama koje smo priložili uz tekst”, ističu u svom obraćanju javnosti i medijima iz GrO SSP.

Po njihovim rečiam u slučaju jagodinske biblioteke se jasno vide nemar, nedostatak brige za javno dobro i nesposobnost da se obezbede bar elementarni uslovi za rad zaposlenih u ovoj ustanovi.

– Lokalna samouprava koja služi kao servis svih građana i ona koja brine o ustanovama koje su na teritoriji pod njenom nadležnošću, morala je da iznađe načina i sredstava da se prostorije i krov biblioteke popravi, ali očigledno je da postoje neki drugi prioriteti, smatraju oni, dodajući da su „kultura i obrazovanje nepoželjni u budžetskom planiranju”.

GrO SSP u Jagodini je, kako oni kažu, organizacija koji osim što neprestano ukazuje na greške koju lokalna vlast pravi, nudi i jedno od mogućih rešenja ovog problema.

– Neposredno pored zgrade gimnazije, u samom centru grada, nalazi se zapuštena zgrada nekadašnjeg hotela Srbija.Zgrada je u vlasništvu Fabrike kablova u restruktuiranju ali smo sigurni da lokalna samouprava može da dođe do rešenja i sredstava da se ova zgrada kupi po povoljnoj ceni i adaptira, kako bi se u njoj mogao na odgovarajući način sačuvati fond knjiga, a zaposleni imali elementarne uslove za rad, predlažu iz jagodinskog SSP-a.

Takođe, i podsećaju da je zgrada u kojoj se trenutno nalazi Narodna biblioteka je pored ostalog, na osnovu Zakona o restituciji vraćena prethodnim vlasnicima, tako da bi se ovim predlogom, smatraju oni, istovremeno rešila oba problema.

– Pitanje je samo političke volje, zaključuju iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Jagodini na 115. godišnjicu „hrama knjige”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari