Izveštaj Anketnog odbora, koji je formirala Skupština opštine Prijepolje kako bi bio ispitan rad i finansijsko poslovanje šest najvećih mesnih zajednica ove opštine tokom prethodnih čak sedam godina, razmatran je u utorak tri sata. Brojni odbornici opozicije i koalicione većine izrazili su svoju „frapiranost“, „zaprepašćenost“, ali i „stid“ zbog navoda kojima obiluje ovaj izveštaj ispisan na 165 strana.

Naime, osim nenamenskog trošenja novca koji se odnosi na kupovinu desetina kilograma pršute, sira, alhoholnih pića, dezodoransa, trpezarijskih stolova, omekšivača i „lovca na boje“, kao i enormne količine goriva, što je poslužilo samo kao ilustracija, odbornici su istakli navode koji upućuju na zloupotrebu položaja, nesavestan rad, nenamensko trošenje, donošenje odluka bez saveta MZ, nedostatak dokumentacije za postupak javnih nabavki kako bi se mogla opravdati višemilionska ulaganja.

Međutim, ono što je posebno naglašeno su ručno ispravljani završni računi, dopisivanje raznih stavki, duplirani poslovi, isplata duplih dnevnica, nedostatci građevinskih knjiga, potpisa nadzora nad radovima, potpisa za realizovane radove, naručivanje posla od sopstvene žene ili od sopstvene firme u kojoj je predsednik MZ i direktor. Odbornici su izrazili i sumnju u odabir izvođača radova jer se za poslove na izgradnji kanalizacije, vodovoda, ali i putne mreže angažuju ista preduzeća, odnosno u svih šest mesnih zajednica reč je o nekoliko preduzeća kojima je obezbeđen posao vredan i po nekoliko desetina miliona dinara.

Brojni odbornici su tražili objašnjenje kako je moguće da se zahtevi za plaćanje koji stižu iz mesnih zajednica u opštinsku službu ne proveravaju, da nedostaju potpisi i pečati, te je postavljeno i pitanje odgovornosti službenih lica, odnosno svih u hijerahijskom lancu do predsednika opštine u prethodnim mandatima koji su potpisivali ovakve zahteve. Uočeno je da nedostaju ugovori, da su neki aneksi ugovora stariji od samih ugovora, da Anketni odbor nije uspeo da dođe do traženih dokumenata iako je po zakonu obaveza čuvanja višedecenijska. Nedostatak dokumentacije pravdan je čak i „kvarom kompjutera“ i to za celih pola godine, a u nekim MZ nedostaje dokumentacija za celu godinu. Knjiženja su posebno interesantna jer se u stavkama „tekuće održavanje“ krilo svašta. Jedan predsednik MZ prodao je most u staro gvožđe, ali tragova o tome nema. Drugi je zatražio geodetsko snimanje od firme čiji je vlasnik. MZ su delile poklone, jednokratne pomoći iako nema potpisa osoba koje su ih primale, bile su i sponzori raznih sportskih nadmetanja, a nije izostalo ni pitanje angažovanja preduzeća za čišćenje snega za vreme vanredne situacije, jer je uočeno da je posao poveravan dominantno pojedincima. Neki su primetili i da je jedna firma imala dosta posla sve dok nije pala u „političku nemilost“, pa su izrečene sumnje u umešanost politike kod angažovanja istih preduzeća za građevinske poslove u svim MZ. Zanimljivo je i kako je teklo investiciono ulaganje.

Naime, jedna od najvećih mesnih zajednica, Brodarevo, čiji su problemi sa vodom prisutni već decenijama i o čemu se godinama priča i izdvajaju sredstva iz budžeta, imala je ukupan prihod od preko 85 miliona dinara tokom sedam godina ali je za taj isti vodovod i rešavanje problema koji su nastali utrošeno samo pet i po miliona dinara, ali je za PTT usluge utrošeno preko milion dinara. U MZ Velika Župa koja obiluje problemima od 60 miliona dinara prihoda za investicije je uloženo svega 25 miliona. U MZ Prijepolje, uočeno je da se jedan isti kolektor za kanalizaciju u prigradskom naselju Zalug plaćao više puta i to različitih godina. Saznalo se i gde su išli pršut i sire. Prijateljima iz odreženih uglednih javnih preduzeća koji su „imali raumevanja i izlazili u susret“. Treba napomenuti da su u tri mesne zajednice svih sedam godina bili isti predsednici.

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje tražili su da se izveštaj Anketnog odbora prosledi policiji, odnosno tužilaštvu, da budu obavešteni i nadležni republički organi, odnosno Agencija za borbu protiv korupcije ali i Ministarastvo za lokalnu samoupravu i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tražili su i ostavke predsednika pomenutih MZ i to na sve društvene funkcije, suspendovanje službenika koji rade na tim poslovima u Opštinskoj upravi jer je izostala kontrola i to dugi niz godina.

Opštinsko veće, pak, nije u svojim predloženim zaključcima tako videlo navode Anketnog odbora. Smatra da ima pogrešnih zaključaka preterivanja u konstatacijama, da se nije tragalo dovoljno ako se uočio nedostatak. Tražilo je od MZ da daju svoj stav, a one su sve do jedne stale iza zaključaka Opštinskog veća. U njemu, inače, sedi i višegodišnji predsednik najveće MZ čiji je rad bio analiziran, a koji obavlja poslove koordinacije upravo sa svim mesnim zajednicama.

Čulo se na sednici i da će sve teško biti obznanjeno do kraja jer su tokom svih tih godina u savetima mesnih zajednica sedeli članovi raznih partija, što otvara pitanje odgovornosti. Različita mišljenja o onome što je predočio Anketni odbor ovoga puta imali su čak i odbornici jedne iste stranke, kao i odbornici stranaka koje su u koalicionoj vlasti. Posle jednočasovne pauze, u kojoj nije došlo do dogovora oko zaključaka, sednica je posle napuštanja opozicionih odbornika, prekinuta zbog nedostatka kvoruma. U Prijepolju je na vlasti Koalicija SDP Rasim Ljajić, SDA Sulejman Ugljanin, SRS, DSS i DS, a ova opština je jedna od najsiromašnijih u državi.

U sukobu interesa

Na zahtev odborničke grupe BDZ Sandžaka, Agencija za borbu protiv korupcije poslala je obaveštenje prema kome se u sukobu interes nalazi više odbornika Skupštine opštine Prijepolje. Prema tumačenju Agencije i sam predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević skoro godinu dana je u sukobu interesa jer je istovremeno i predsednik Izvršnog odbora MOSI koje su održane u Priepolju početkom jula, ali i odbornici koji su i predsednici mesnih zajednica, odnosno zaposleni u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari