Ministar informisanja: Prihvatićemo sugestije koje popravljaju odredbe nacrta medijskih zakona 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO INFORMISANJA I TELEKOMUNIKACIJA/Marina Jančević)

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović izjavio je danas u Nišu da „garantuje“ da će biti uvažen svaki predlog koji bude poboljšao odredbe Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrta zakona o elektronskim medijima.

Prema Jovanovićevim rečima, nakon prošlonedelje javne rasprave u Beogradu, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija dobilo je samo jednu pisanu sugestiju, od jednog „fizičkog lica“ i ta sugestija se odnosi na razmatranje upravnog postupka.

„Očekujem da posle današnje javne rasprave u Nišu, a naročito posle javnih rasprava u Novom Sadu i Beogradu konačno dobijemo prave sugestije medijskih i novinarskih udruženja. Pozivam sva novinarska i medijska udruženja i svu ostalu javnost da u pisanoj formi dostave sugestije. Biće usvojene one koje mogu da poprave odredbe nacrta zakona“, istakao je Jovanović.

On je kazao da nacrti zakona donose mnogo toga u medijskoj sferi, kao i da je na njima ministarstvo „predano radilo“, zajedno sa medijskim i novinarskim udruženjima, od prvog dana formiranja ove vlade.

„Kao najvažnije stvari, istakao bi to što Zakon o javnom informisanju i medijima definiše precizno postupak projektnog sufinansiranja i prvi put je ovim zakonom uveden Savet za štampu, kao nešto na čemu su udruženja insistirala. Savet za štampu biće regulatorno telo čija će akta uzimati u obzir komisije koje odlučuju o projektnom sufinansiranju“, izjavio je Jovanović.

Kao bitnu stvar koju donosi Nacrt zakona o elektronskim medijima, Jovanović je izdvojio to što se po prvi put odbori Narodne skupštine i Skupštine Vojvodine povlače iz predlaganja članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije.

„Predlogom nacrta zakona je definisano da sada predlagači budu nezavisna tela, poverenik za ravnopravnost, zaštitnik građana i udruženja elektronskih medija“, naveo je Jovanović.

On je podsetio da će javne rasprave trajati do 6. oktobra, kao i da će sledeća biti u Novom Sadu, a poslednja u Kragujevcu.

Jovanović je kazao da su izradu nacrta dva pomenuta zakona pomogle delegacija Evropske unije, Misija OEBS-a u Srbiji, ambasada Кraljevine Norveške i Fondacija Кonrad Adenauer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari