Ministarstvo kulture: Nakon formiranja Vlade nastavićemo da rešavamo položaj umetnika 1Foto: Bojan Cvejić

Ministarstvo kulture, povodom navoda umetničkih udruženja na konferenciji za medije, ističe da će odmah nakon formiranja Vlade Republike Srbije nastaviti da rešava zaostale probleme u ovoj oblasti u cilju unapređenja položaja umetnika i daljeg razvoja naše kulturne scene, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da je tražene podatke od reprezentativnih udruženja samostalnih umetnika o visini duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje samostalnih umetnika dobilo tek nekoliko meseci od poslednjeg sastanka Radne grupe koja se bavi rešavanjem ovog pitanja.

– Ministarstvo naglašava da će prvi naredni sastanak ove Radne grupe biti održan odmah nakon formiranja Vlade, u prvoj nedelji novembra, o čemu su predstavnici udruženja već obavešteni. Zadatak Radne grupe je upravo da nastavi da rešava problem dugovanja u saradnji sa nadležnim ministarstvima i predstavnicima samostalnih umetnika. Kada je reč o konkursima u oblasti kulture i umetnosti, Ministarstvo napominje da će, poštujući sve zakonske procedure, raspisati konkurse odmah po usvajanju budžeta za 2023. godinu, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podseća da je završilo sve konkursne procedure transperentno i u skladu sa zakonskim okvirima predviđene u ovoj godini i da je rezultate objavilo na sajtu, kao i da je na vreme i bez odlaganja pristupilo pribavljanju saglasnosti drugih nadležnih organa u skladu sa svim propisanim procedurama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari