Ministarstvo: Stručna komisija završila izveštaj o uzroku nesreće u rudniku "Soko", nadzor inspekcije u završnoj fazi 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Nadzor republičkog rudarskog inspektora je u završnoj fazi, veštačenje je u toku, a o ishodu postupka javnost će biti obaveštena, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike, odgovarajući na pitanje Danasa dokle je stigla istraga o uzrocima nesreće u rudniku mrkog uglja „Soko“, u kojoj su poginuli osmorica, a povređeno više od 20 rudara.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović je prethodno saopštila da bi se preliminarni rezultati istrage mogli očekivati krajem ove ili početkom naredne sedmice, dodajući da će oni biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

“Komisija sastavljena od stručnih lica rudarske struke i lica za metanometriju, koja je formirana istog dana nakon rudarske nesreće u rudniku ‘Soko’, sa zadatkom utvrđivanja izvora i uzroka nesreće, dostavila je izveštaj sa mišljenjem postupajućem republičkom rudarskom inspektoru. Rudarski inspektor je jedan primerak ovog izveštaja dostavio Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu, koje rukovodi postupkom i sprovodi istragu ove rudarske nesreće”, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo još kaže da je rudarski inspektor, koji ispituje uzroke nesreće, “razmotrio taj izveštaj komisije”, a nakon završetka inspekcijskog nadora i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti, u najkraćem roku “podneće tužiocu obrazloženi izveštaj sa mišljenjem o uzrocima nesreće”.

“Inspekcijski nadzor je u završnoj fazi. Takođe, po naredbi Javnog tužioca angažovani su veštaci koji su izvršili uvid lica mesta rudarske nesreće, a sprovođenje postupka veštačenja je u toku”, navelo je Ministarstvo u odgovoru.

Povređeni rudar rudnika „Soko“ Saša Dimitijević kaže da zaposleni u rudniku nemaju nikakve informacije o istrazi. Rudari koji su pretrpeli povrede su još uvek na bolovanju.

Ministarstvo: Stručna komisija završila izveštaj o uzroku nesreće u rudniku "Soko", nadzor inspekcije u završnoj fazi 2
Rudar Saša Dimitrijević: Foto Nova S/printscreen

“Rudnik još ne radi, inspekcija je u njemu, a policija dežura okolo. U jamu silazi samo desetak ljudi, među kojima su i bravari, električari i drugi. Ne znam da je bilo ko od nas ko je govorio o situaciji u rudniku pred nesreću, i o samoj nesreći, imao neke posledice. Ja sam uostalom rekao istinu, i baš me briga šta će ko da misli“, kaže on za Danas.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je tek ove sedmice, a 13 dana nakon nesreće, prvi put saopštilo rezultate istrage, navodeći da je komisija veštaka “izvršila pregled lica mesta”, te da se od nje “u narednom periodu očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja, na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nezgode”.

“Istovremeno, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu zatraženo je vršenje dodatne toksikološko- hemijske analize lešnih tkiva poginulih, te će tužilaštvo, u zavisnosti od napred prikupljenih materijala, kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je ova nezgoda posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor”, saopštilo je aleksinačko OJT.

Tužilaštvo je dodalo da je odmah posle nesreće obavilo uviđaj s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova i republičkim rudarskim inspektorima, i naložilo obdukciju tela poginulih.

„Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu poseduje izveštaj Policijske stanice u Sokobanji u kojem je fototehnička dokumentacija lica mesta sa zapisnikom o uviđaju, kao i obdukcioni zapisnik leševa poginulih, dok izveštaj Republičke rudarske inspekcije još nije dostavljen tužilaštvu“, navodi se u saopštenju.

Rudari sa kojima je Danas razgovarao ocenili su da do nesreće nije moralo da dođe i da je rad u rudniku trebalo privremeno obustaviti, jer se u jami danima osećao neuobičajeni miris.

Oni su kazali da su na to upozoravali nadležne, ali da oni nisu reagovali.

Dodali su da su radili u neispitanom delu rudnika, te je bilo pitanje trenutka kada će im “doći glave voda, mulj ili metan”.

„Uslovi za rad su bili loši da lošiji nisu mogli biti. Bilo je dosta propusta. Radili smo u neispitanom delu jame, što je uvek rizično. Očekivali smo vodu i mulj, i bilo je dosta metana, a u tom delu nije bilo starih otkopa i radova, pa metan nije imao gde da ode, već je morao kroz hodnički deo. Profil hodnika je trebalo da iznosi tri i po metra, a ne jedan i po do dva metra, koliki je bio, i pritom su u hodniku bile vetrene cevi, mašine i grabuljari, te ljudi nisu mogli da prođu čak i da je proboj metana bio manji. U trenutku nesreće je nestala struja, pa ventilacija nije radila, što takođe nije smelo da se dogodi“, rekao je za Danas Predrag Trivunac, preživeli rudar i brat Nenada Trivunca (37), jednog od osam poginulih rudara.

Ministarstvo: Stručna komisija završila izveštaj o uzroku nesreće u rudniku "Soko", nadzor inspekcije u završnoj fazi 3
Rudar Predrag Trivunac: Foto privatna arhiva

Na dan nesreće ministarka Mihajlović je kazala da je rudnik “Soko” bio “opskrbljen svom potrebnom opremom i monotoringom”, a da je “svaki trenutak nesreće zabeležen”.

Vršilac dužnosti direktora „Resavice“ Saša Spasić je dodao da “situacija u ovom rudniku nije mogla da se predvidi i da uređaji za merenje koncentracije metana nisu pokazivali ništa što bi ukazivalo na tragediju”.

Svi rudari u rudniku “Soko” nastradali su od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja, kako su sami zvaničnici kazali, “nije skoro viđena”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari