Pakistanske mirovne trupe UN trgovale su zlatom i prodavale oružje pobunjeničkim trupama u Kongu, pod obrazloženjem da ih razoružavaju, saznaje BBC. Ove pobunjeničke grupe terete se za neke od najgorih zloupotreba ljudskih prava tokom dugog građanskog rata u Demokratskoj Republici Kongo.

Pakistanske mirovne trupe UN trgovale su zlatom i prodavale oružje pobunjeničkim trupama u Kongu, pod obrazloženjem da ih razoružavaju, saznaje BBC. Ove pobunjeničke grupe terete se za neke od najgorih zloupotreba ljudskih prava tokom dugog građanskog rata u Demokratskoj Republici Kongo. Ove nelegalne trgovine zabeležene su 2005.
Istražni tim UN poslao je prikupljene dokaze koji su bili opstruirani i dovedeni u pitanje. Izveštaj tima lično su zapalili neki čelni ljudi u UN kako bi „izbegli političke razmirice“. Dokazi upućuju na područje u i izvan rudarskog grada Mongbvalu, na severoistoku Demokratske Republike Kongo.
Pakistanski bataljon mirovne misije UN raspoređen je pre dve godine i pomogao je uspostavljanju mira u oblasti, koja je prethodno smatrana poprištem žestokih sukoba između etničkih grupa Lendu i Hema.
Lokalno stanovništvo ih je po dolasku pozdravilo, ali su se kasnije draži lokalnih aluvijalnih rudnika zlata pokazali isuviše veliki za neke da bi im se oduprli, priseća se šef Rudarske asocijacije Liki Likambo.
„Video sam Pakistanca, vojnika UN koji je došao da kupi zlato od jednog posrednika ovde u Mongbvalu. Prisustvovao sam trgovini. Video sam to sopstvenim očima“, izjavio je Likambo. Uskoro su pakistanski zvaničnici obavljali direktne dogovore sa milicijom FNI.
Evarista Anjasubu, lokalni biznismen izjavio je da je znao za transakcije između pakistanskih zvaničnika i lidera dve najozloglašenije milicije Kung Fu i Dragon, koji su kontrolisali rudnike zlata.
„Oni su bili gotovo prijatelji. Znam to veoma dobro. Zlato je bila osnova njihovog prijateljstva. Zlato koje se vadilo iz rudnika išlo je direktno Pakistancima. Oni su se sastajali u kampu UN u Mongabvalu u kućama sa krovovima od slame“. Kako se trgovina razvijala, pakistanski zvaničnici su dovodili kongoansku armiju a potom i indijske trgovce iz Kenije.
Ričard Ndilu, zadužen za imigraciju u Mongbvalu postao je sumnjiv krajem 2005. kada je indijski biznismen stigao kod njega i ostao u kampu kod pakistanskih mirovnih snaga. Upozorenje povodom ovakve ilegalne trgovine dala je komesar distrikta Iturija Petronil Vaveka koja je došla na aerodromu u Buniji da dočeka avion iz Mongbvalua. On je izjavila da su je na putu blokirali zvaničnici kongoanske vojske koji joj nisu dozvolili da ispita tovar. „Znala sam da su imali zlato jer je cena zlata povećana kada su Indijci došli u Mongvalu“. „Kada smo zatražili potvrdu za ono što se nalazi u avionu, pilot nam nije dozvolio da uđemo u avion. To je bio veliki skandal“, izjavila je ona.
Kada su Hjuman rajts voč upozorile UN krajem 2005. za navode o trgovini zlatom, Kancelarija za nadzor je pokrenula veliku istragu. Ono što su oni otkrili bilo je više nego eksplozivno. Istraga se bazirala na izjavama svedoka, koje je kasnije kongoanski zvaničnik uključen u razoružanje milicije u obližnjem gradu Nici predao UN. Zvaničnik je izrazio svoje žaljenje zbog nesavesnog postupanja pakistanskog bataljona pod nadzorom majora Zanfara.
Istražni tim UN stigao je u Mongbvalu u avgustu 2006. Prvi pakistanski bataljon u početku je sarađivao sa njima. Ali kada su oni pokušali da zaplene kompjuter u kojem su bili brojni optužujući dokumenti došlo je do međusobne svađe. Kada su navodi o trgovini oružjem predati kancelariji UN u Kongu, ambasador Viljem Sving je negirao da su mirovnjaci naoružavali miliciju. Istraga o ovim nelegalnim radnjama je još uvek u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari