Do kraja naredne nedelje očekuju se prvi rezultati iz analize uzoraka uzetih sa 454 lokacije preko kojih je prošao poplavni talas. Reč je o polovini od ukupno 90.000 hektara poljoprivrednih površina koje su se našle pod vodom.

Ukoliko to zemljište nije zagađeno, iako je ovo doba godine već izašlo iz svih agrotehničkih rokova, ipak će moći da se preseje nekim kulturama, pre svega ranim sortama kukuruza, koje mogu da podnesu nepovoljne uslove. Uputstvo za ratare već je u pripremi, pa iako se ne očekuje spektakularan rod, bar će šteta u tim krajevima biti manja – kaže za Danas direktor Uprave za poljoprivredno zemljište Zoran Knežević.

On dodaje da će za desetak dana da krene i druga faza saniranja posledica poplava, odnosno da se uzorkuje tlo tamo gde se voda zadržala neko vreme ali se sada povukla.

– Za zemljište koje smo uzorkovali u prvoj fazi ne bi trebalo da ima značajnijih prepreka za ponovnu sadnju. Kada je reč o drugoj etapi, već sada se pravi plan uzorkovanja, koji podrazumeva mnogo gušću mrežu i kompleksniju analizu, koja će zavisiti i od toga da li je lokacija bila potopljena iz jednog sliva, što bi bilo nešto jednostavnije, ili pak više slivova od kojih je svaki potencijalno nosilac specifičnog zagađenja. U zavisnosti od rezultata, sačiniće se i procena kako dalje da se postupa sa tim zemljištem. I za tu fazu se već vrše pripreme, jer će se raditi sa opštinskim komisijama i sa vlasnicima parcela, a njihov spisak se već sastavlja – objašnjava Knežević.

Prema rečima našeg sagovornika, najteža će biti sanacija površina koje su svrstane u treću fazu. One se još uvek nalaze pod vodom i prvo uzimanje uzoraka verovatno će biti moguće tek za oko mesec dana.

– Sve zavisi od stepena zagađenja tog zemljišta, ne zna se šta je na tim površinama voda nanela, koliko su tome doprineli automobili koji danima stoje potopljeni. U toj fazi i analize će biti najkompleksnije i najskuplje, a od vrste zagađenja zavisiće i mere koje budemo predložili. Na nekim imanjima remedijacija će biti moguća i ako se samo jedne godine zaseje detelina na primer, koja će moći da izvuče štetne primese iz tla, ali je moguće da će na nekim površinama biti potrebne komplikovanije mere – ističe Knežević.

On naglašava da će najviše problema biti u Krupnju i Malom Zvorniku, gde su bujice odnele površinski sloj plodnog zemljišta, jer su radovi na sanaciji erozija i najskuplji i najduže traju.

Ubrzo i sanacija seoskih puteva

Preko Uprave za poljoprivredno zemljište finansiraće se i sanacija lokalnih i seoskih puteva, a u naredne dve nedelje očekuje se da će sa lokalnim vlastima biti potpisani ugovori o radovima i deonicama na kojima će se odvijati. Za te namene predviđeno je 158 miliona dinara, od kojih je deo predviđen budžetom, a delom iz donacija Evropske unije, s obzirom da je ta pozicija bila na spisku potreba koje je naša vlada dostavila u apelu za pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari