Bivši upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Nišu Živorad Branković upozorio je Skupštinu Srbije, premijera Ivicu Dačića, vicepremijera zaduženog za borbu protiv kriminala i korupcije Aleksandra Vučića i ministra pravde Nikolu Selakovića, na veliku „devastiranost, nerad, javašluk, krađu i korupciju u srpskim zatvorima“.

On je naveo da ovakvi problemi već izazivaju ozbiljno nezadovoljstvo i osuđenih i zaposlenih, a mogli bi podstaći „veliku i rušilačku“ pobunu osuđenika. Naglasio je da su krivci za takvo stanje Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i njen direktor Milan Obradović.

U dopisu Odboru za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije, kao i skupštinskoj Komisiji za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija, upućenom krajem avgusta, Branković je ocenio da ova uprava „svojim nezakonitim i neprofesionalnim postupanjem ugrožava prava zaposlenih i lica lišenih slobode, pravni poredak, bezbednost Republike Srbije i kandidaturu Srbije za članstvo u EU“. Mada je neposredan povod za njegovo obraćanje Skupštini „problematična i rizična situacija“ u niškom KPZ-u, on je istakao da je „slično stanje“ i u drugim zatvorima u Srbiji.

Branković je precizirao da u zatvorima „vladaju“ loši uslovi smeštaja, prevelik broj osuđenika, među kojima je i veliki broj zavisnika od droga, razvijen neformalni osuđenički sistem, česte obustave uzimanja zatvorske hrane, kao i loša zdravstvena zaštita i higijena, zbog čega je „učestala pojava tuberkuloze, hepatitisa i kožnih bolesti“.

Zatvori su opterećeni „velikim dugovima“ za hranu, lekove, električnu energiju, vodu, ogrev, pogonska goriva i zarade zaposlenih i osuđenika. Izuzetno tešku situaciju pogoršava „nedovoljan broj zaposlenih“, posebno stražara u službi obezbeđenja, vaspitača u Službi za tretman i medicinskog osoblja u Zdravstvenoj službi. Oni koji rade često su nezainteresovani za posao, a pravila rada umeju da „diktiraju“ novac i korupcija.

– Od 2009. do danas u srpskim zatvorima zaposlen je veliki broj penzionisanih policijskih službenika, čime je pored ostalog prekršen princip o „jasnoj razlici između policije i tužilaštva, sudskog i popravnog sistema“, koji je doneo Odbor ministara Saveta Evrope. Na taj način, naneta je i velika šteta budžetu Srbije, jer većina njih pored plata prima i penzije.

Direktor Uprave Milan Obradović je penzionisane radnike MUP-a i „njegove“ uprave čak rasporedio na najodgovornija radna mesta, tako da su oni upravnici zatvora u Nišu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Čačku ili načelnici službi u samoj Upravi. Ti službenici često nemaju nikakvo iskustvo na poslovima izvršenja krivičnih sankcija, niti ispunjavaju minimum propisanih uslova za obavljanje ovih odgovornih funkcija, kao što je državni i stručni ispit ili radno iskustvo u sistemu – navodi Branković i zaključuje da bivši policajci „mogu predstavljati moćnu organizovanu grupu“ koja je zbog nedovoljnog znanja, a velikih plata i penzija, sklonija neradu ili nezakonitim poslovima nego oštrom suzbijanju nepravilnosti.

On posebno navodi primer KPZ-a u Nišu, u kojem je Uprava na čelo zatvora i njegovih organizacionih delova vratila službenike koji su ranije zloupotrebili službeni položaj ili su bili smenjeni zbog malverzacija u poslovanju. Službenici koji su ukazivali na zloupotrebe, kriminal i korupciju poslednjih meseci su doživeli „obrnutu“ sudbinu – otpuštani su, premeštani, degradirani i šikanirani, kaže Branković.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija kažu za Danas da „nemaju nameru da polemišu sa svojim penzionisanim radnikom“.

– Branković je bio upravnik KPZ-a u Nišu od decembra 2009. do juna 2011. i sa tog mesta je mogao da se bori protiv negativnih pojava i da rešava probleme, a ne samo da ih konstatuje – navode u Upravi.

Kako nam je rečeno, Uprava je od početka avgusta u niškom zatvoru obavila dva vanredna nadzora. Prethodno je grupa od desetak bivših i sadašnjih radnika niškog KPZ-a za Danas govorila o „višegodišnjem i milionskom“ kriminalu i korupciji u kojem navodno učestvuje i deo zatvorskog rukovodstva. U toj grupi, tvrde, bio je i Branković.

– Rezultati nadzora, pa i ovih vanrednih su službena tajna i ne mogu biti javno saopšteni. Dostavili smo ih svim nadležnim institucijama – tužilaštvu i policiji u Nišu, kao i Agenciji za borbu protiv korupcije, kojoj su se Branković i ostali radnici takođe obratili. Tu se naše ingerencije završavaju – rekli su u Upravi, ne želeći da komentarišu konkretne primedbe na veoma lošu situaciju u svim zatvorima u Srbiji, kao i oštre kritike na račun Uprave i Obradovića.

Branković za naš list kaže da „prave“ odgovore, kao i pozive na razgovor tek očekuje. Smatra da bi mogli da stignu od Vučića i Selakovića, koji su više puta isticali da im je prioritet borba protiv kriminala i korupcije. Odgovor od Dačića je već dobio. Vladimir Ilić, Dačićev šef kabineta, kratko i formalno ga je obavestio da su njegov „predmetni dopis prosledili Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na dalju nadležnost“ i da će ga „Uprava obavestiti o daljem postupanju po ovom predmetu“.

– U tom „predmetnom dopisu“ sam pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću izneo brojne i izuzetno ozbiljne detalje o nepravilnostima u radu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kao i nekih zatvorskih rukovodilaca. Među detaljima su i neki koji predstavljaju službenu tajnu. U svakoj ozbiljnoj državi , koja zna koliko je zatvorski sistem važna državna oblast, formirala bi se komisija ili drugo telo koje bi se „pozabavilo“ ovim pitanjima. Umesto toga, moji dopisi i dokazi završili su u Upravi. Reklo bi se: umesto da država nađe „lopova“, ona „lopovu“ dostavlja sav materijal protiv njega – kaže Branković.

On i ostali „borci protiv korupcije“ iz niškog KPZ-a kažu da će biti prinuđeni da se obrate OEBS-u i drugim evropskim organizacijama ukoliko državni organi uskoro ne započnu „ozbiljno raščišćavanje situacije“ u niškom i drugim zatvorima, a šikana protiv njih ne prestane. Niški Centar za ljudska prava, koji već godinama realizuje monitoring i antikoruptivne projekte u srpskim zatvorima, obratiće se u njihovo ime stranim ambasadama u Beogradu.

Utajena struja?

– Najnoviji vanredni nadzori Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u našoj ustanovi potvrdili su neke od zloupotreba na koje duže ukazujemo. Vanredni nadzor Uprave, kao i Komisija sastavljena od naših i radnika EPS-a, ustanovila je „razliku“ od oko 50.000 kilovata utajene i nenaplaćene struje, koju je najverovatnije koristila prodavnica koju je u našem lokalu otvorio jedan bivši policajac. Takođe, vanrednim nadzorom je ustanovljeno da zakupci olimpijskog bazena, koji je u vlasništvu KPZ-a, nisu platili vodu za 2010. i 2011. godinu. Pojedini rukovodioci KPZ-a su iz nedovoljno jasnih razloga tim zakupcima dali ključ od kontrolnog vodomera, tako da je KPZ izgubio uvid i kontrolu nad korišćenjem i plaćanjem vode u sopstvenom bazenu – kažu za Danas neki od bivših i sadašnjih radnika niškog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari