Novi italijanski premijer Mario Monti rekao je juče da će raditi na podsticanju ekonomskog rasta, ali i na pravičnom sprovođenju reformi neophodnih za spas zemlje i evra.

On je rekao da su mere nove vlade usmerene na borbu protiv izbegavanja plaćanja poreza, za smanjivanje troškova kompanijama kako bi mogle da zapošljavaju više ljudi i za pomoć mladima u zapošljavanju.

– Kraj evra bi izazvao raspad ujedinjenog tržišta – rekao je Monti Senatu uoči izbora njegove vlade i podvukao da „budućnost evra takođe zavisi od onoga šta će Italija uraditi sledeće nedelje“. Monti je izlažući prioritet vlade rekao da će se usredsrediti na „strogo“ obuzdavanje potrošnje i podsticanje rasta. On je rekao da će brzo raditi na smanjivanju ogromnog duga Italije koji sada iznosi 120 odsto bruto nacionalnog dohotka.

Monti je ukazao i da će uvesti nove poreze. Nepostojanje poreza na imovinu za osnovno mesto boravka je „neobičnost, ako ne anomalija“, rekao je Monti i dodao da se razmatra mogućnost uvođenja poreza na bogatstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari