Na stotine demonstranata nastavilo je u nedelju ujutru proteste na centralnom kairskom trgu Tahrir zbog oslobađajuće presude šestorici nekadašnjih šefova bezbednosnih službi Hosnija Mubaraka, osuđenog na doživotni zatvor. Deo demonstranata proveo je noć pod šatorima, nakon što ih se prekjuče posle podne na trgu okupilo oko 20.000. Organizatori protesta najavljuju da će demonstracije nastaviti.


Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak osuđen je u subotu na doživotni zatvor ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih protesta. Tužilaštvo je tražilo smrtnu kaznu, na suđenju koje je trajalo deset meseci i na kojem se 84-godišnjem Mubaraku sudilo za korupciju i ubistvo oko 850 učesnika demonstracija koje su dovele do njegovog zbacivanja s vlasti.

Na doživotni zatvor osuđen je i Mubarakov ministar unutrašnjih poslova Habib el-Adli. U sudnici je nakon izricanja presude nakratko došlo do komešanja i kratkih sukoba. „Ništavno! Ništavno!“, povikali su tužioci nakon donošenja presude, kojom su krivice oslobođena šestorica nekadašnjih šefova Mubarakovih bezbednosnih službi. Istovremeno su odlukom sudije, kao zastareli odbačeni dokazi optužbe za korupciju protiv Mubaraka i njegove dvojice sinova.

Na suđenju koje je počelo avgusta 2011, tužilaštvo je iznelo dokaze da je Mubarak odobrio upotrebu bojeve municije i naredio da se otvori vatra na demonstrante. Tokom procesa je navedeno i da su se Mubarak i članovi njegove porodice enormno obogatili.

Egipatska Muslimanska braća pozvala su na masovne proteste zbog presude. „Ovakva presuda znači da su pali šef režima i njegov ministar unutrašnjih poslova, ali je ostatak režima ostao“ – navela su Muslimanska braća, dodavši da „ukoliko dokazi podneti sudu nisu dovoljni treba suditi agencijama koje su prikrile dokaze“.

Kandidat Muslimanske braće na predsedničkim izborima Muhamed Mursi izjavio je da je presuda farsa i zatražio ponavljanje suđenja i pravednu kaznu, prenosi AFP. „Ako su policijski komandanti nevini, ko je onda ubijao demonstrante?“, upitao je i visoki funkcioner Muslimanske braće Mahmud Gozlan.

Ovim povodom oglasile su se i najpoznatije organizacije za ljudska prava Amnesty International (AI) i Human Right Watch (HRW), ocijenivši da Mubarakovo suđenje nije u potpunosti donelo pravdu. Prema tim organizacijama, oslobađanje šest šefova policije bi moglo da ohrabri „kulturu policijske nekažnjivosti“. Mubarakova presuda je „značajan korak prema suzbijanju prakse nekažnjivosti u Egiptu, ali zbog oslobađanja policijskih komandanata „mnogi još čekaju na potpunu pravdu“, saopštio je AI. Mnogi to vide kao znak da odgovorni za kršenje ljudskih prava još mogu da izmaknu pravdi, dodaje AI.

HRW smatra da „presuda nije donela pravdu i da ne odvraća policiju od zloupotreba u budućnosti“. „Današnjom presudom nastavlja se zaštita ministarstva unutrašnjih poslova od kazne za nasilje nad demonstrantima“, izjavila je Heba Morajef iz HRW-a, a prenosi AFP.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton odbila je da komentariše presudu, navodi francuska agencija. „To je stvar egipatskog naroda, njihovog pravosudnog sistema i njihove vlade“, rekla je ona.

Mubarakov advokat je najavio da će podneti žalbu.

Pozlilo mu u helikopteru

Državna televizija i novinske kuće prenele su da je Mubaraku pozlilo u helikopteru koji ga je posle suđenja prevozio do zatvorske bolnice zatvora Tora, a spekuliše se da je u pitanju srčani udar. On je proteklih meseci držan u predsedničkom apartmanu u jednoj kairskoj bolnici. Lekari koji ga leče kažu da je slab i da je smršao zbog toga što odbija da jede, kao i da pati od depresije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari