Muke zrenjaninskih učenika: Nakon protesta roditelja zbog zamene učiteljice, četvoro mališana ispisano iz škole "2. oktobar" 1Foto:M.P./Danas

Nakon što grupa đaka trećaka osnovne škole „2. oktobar“ u Zrenjaninu nije krenula u školu iz revolta zbog promene učiteljice, četvoro mališana ispisano je iz te škole.

Ostali su se vratili u đačke klupe, potvrđuju nam najuporniji roditelji koj zbog svega osnovaju udruženje „III2“ i najavljuju da će nastaviti da skreću pažnju na probleme u prosveti koji pogađaju jednako đake i nastavni kadar.

„Razlog zašto smo ispisali decu je taj što je uprava škole dozvolila da izgubi najposvećeniju učiteljicu. Odbijeno je nekoliko rešenja do kojih su došli roditelji u saradnji sa Školskom uprava Grada Zrenjanina. Po tim rešenjima niko nije morao da ostane bez posla, i naša deca ne bi menjala učiteljicu, treći put za tri godine. Sva rešenja su koja su mogla biti i u skladu sa zakonom i u interesu dece su odbijena“, navodi roditelj Milan Milošević.

Kako navode zrenjaninski roditelji, žele da promovišu vredne i posvećene nastavnike i pohvalom podrže njihov rad, ali i da utiču na roditelje da se zalažu za svoju decu a ne samo za dobre ocene.

„U školskom sistemu koji nema način da nagradi niti sankcioniše učesnike, se ne isplati truditi i raditi. Ovakav sistem je osuđen da se uruši ako ne uradimo nešto. U tom sistemu se trud ne isplati, i jako puno posvećenih nastavnika biva istisnuto iz takvog sistema. I to stvara povratnu spregu, gde sistem ostaje sa sve lošijim i lošijim kadrom, dok se potpuno ne obesmisli i uruši“, smatra Ranka Pepić, roditelj ispisanog đaka.

Učiteljica za koju su se roditelji nadali da će, ipak, nastaviti da predaje deci, ostala je bez posla a na mestima gde je pokušala da konkuriše odbijena je.

I ove godine nastavio se trend da nastavni kadar u zrenjaninskim školama ostaje je bez norme.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari