Pojedina deca u Zrenjaninu nisu krenula u školu: Njihovi roditelji protestuju zbog menjanja učiteljice 1Foto: privatna arhiva

Prvo su na parkiranim automobilima i banderama u nekoliko zrenjaninskih naselja osvanula obaveštenja sa natpisima „Zašto III2 nije u školi?“ i „Šta se dešava u OŠ „2. oktobar ‘“, a onda se grupa đaka nije pojavila na nastavi.

Deo učenika jednog odeljenja u zrenjaninskoj OŠ „2. oktobar“ nije krenuo u školu iz revolta što im je dovedena nova učiteljica, a ni danas ih njihovi roditelji nisu pustili u školu pogođeni, kako kažu, činjenicom da se njihove molbe ne uvažavaju.

U dopisu upućenom medijima, roditelji kažu da su za promene saznali krajem avgusta, kao i da su odmah reagovali i potpisali peticiju jer su deca treći razred, a do sada su imala nekoliko učiteljica.

Dodaju da njihova molba da sadašnja učiteljica ostane do kraja godine nije naišla na razumevanje i da su zbog toga revoltirani.

„Želimo da obavestimo javnost da i danas naša deca ne idu u školu, zbog nepostojanja želje od strane škole da se prihvati ni jedno od ponuđenih rešenja koje su roditelji zajedno sa Školskom upravom predložili“, kažu u reagovanju.

Kako nam je jedan od roditelja, koji je želeo da ostane anoniman, objasnio, njihov zahtev je da se stvari vrate na svoje mesto.

„Da škole počnu kao primarni interes da gledaju interes dece. Kao prvi korak u tome, zahtevamo da nam se vrati posvećena i entuzijastična učiteljica koju su deca dobila u drugom razredu. Zbog početka školske godine i konkurisanja na radna mesta ovaj zahtev mora da se usvoji do kraja ove nedelje. U suprotnom, ukoliko se desi da zbog neblagovremenog rešavanja problema, naša učiteljica bude primorana da prihvati posao u nekoj drugoj školi, naši protesti će se pojačati, decu ćemo ispisati iz te škole ili prebaciti kod druge učiteljice i nastaviti sa još jačom borbom“, objasnio je zahteve roditelj.

Zrenjaninski roditelji su rešili i da osnuju Udruženje građana ”III-2”. Njihovi ciljevi su odbrana interesa školske dece u odnosu na interese prosvetnih radnika.

„Za razliku od prosvetnih radnika koje štite sindikati, koji po sopstvenoj meri i potrebama učestvuju u pravljenju zakona, za interese školske dece ne postoji pravno telo koje se time bavi. Poučeni iskustvom u školi “2. oktobar”, osnivači Udruženja žele da pomognu svim roditeljima koji su dovedeni u situaciju koja nije u njihovom interesu“, navode roditelji u svom reagovanju.

Sa druge strane, u školskoj upravi nam je rečeno da nemaju saglasnost resornog ministarstva da daju izjave, ali da je u ovom slučaju sve urađeno po zakonu.

O situaciji u ovom odeljenju, gde je jednoj učiteljici istekao ugovor, a druga je primljena, zatražili smo odgovor od direktorke škole “2. oktobar”.

„Zahtevu roditelja, čije negodovanje razumemo i saosećamo sa njima, na žalost ne možemo da izađemo u susret, jer za to nemamo nikakvih zakonskih mogućnosti. Zakon nas obavezuje na određene postupke i procedure kojih moramo da se držimo. Nadamo da ćemo uz malo dobre volje svih i razumevanje roditelja, ovu situaciju razrešiti tako da deca mogu u miru da nastave sa svojim školskim obavezama. Ovde je reč o kadorvskim pitanjima. Sad kad nam se ostvarila mogućnost za zaposlenje kadrova koji nam nedostaju, a koji su bili tehnološki višak, nadamo se da ćemo na ovaj način ostvariti kontinuitet koji je nedostajao čestim promenama nastavnika“, piše u odgovoru direktorke škole Sanje Gerbeš.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.