MUP uputio apel građanima zbog učestalih požara u februaru, najčešći krivac čovek 1foto M.M./ATAImages

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) saopštio je večeras da je najveći broj požara na otvorenom, prema statistici, izazvan ljudskim faktorom i uputio apel građanima da budu odgovorni zbog povećanog broja požara od početka februara.

Sektor za vanredne situacije apelovao je na građane da budu odgovorni i poštuju zakon, da budu veoma oprezni prilikom otvorenog plamena, kao i da, ukoliko izbije požar, o tome odmah obaveste vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj telefona 193.

Na teritoriji Borskog upravnog okruga, od početka februara, registrovano je 76 požara na otvorenom prostoru koji su brzom reakcijom vatrogasnih ekipa ugašeni, a u kojima nije bilo povređenih osoba.

Sektor je podsetio i na požar u mestu Rakovac kod Beočina na Fruškoj Gori, koji je zahvatio travu i nisko rastinje na površini od 16 hektara, kao i požar na površini od pet hektara na teritoriji Gučeva kod Loznice.

Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima, kako se dodaje u saopštenju, zabranjeno je spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, spaljivanje smeća, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje tih zakonskih odredbi, konkretno za spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća, predviđene su novčane kazne od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 300.000 do milion dinara.

MUP će, kako su dodali, u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama, pojačati nadzor i obilazak terena „radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari