Da muzika može da zbliži i produbi vezu i među prostorno najudaljenijim narodima, posvedočilo je veče muzike dalekog Japana u organizaciji Braničevskog upravnog okruga i Ambasade Japana održano u svečanoj sali Gradskog zdanja u Požarevcu.

U okviru muzičke večeri srpsko-japanskog prijateljstva održan je koncert „Četiri godišnja doba i impresije iz Japana“. Na koncertu japanske muzike, pod dirigentskom palicoma Katalin Tasić, nastupili su Gradski ženski hor „Barili“ i gosti iz Japana: dirigent i operski pevač Takaši Nakamura, pijanistkinja Misaki Kato, kao i violinistkinja Ecuko Cunozaki.

Veče japanskih melodija otvorio je ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki, koji je obraćajući se velikom broju poštovaoca klasične muzike, zahvalio na iskrenom saosećanju i solidarnosti sa narodom Japana koji se i danas suočava sa tragedijama uzrokovanim zemljotresom i cunamijem.

– Ovom prilikom se zahvaljujem i načelniku Braničevskog upravnog okruga,Goranu S. Petroviću koji je organizovao kampanju donacije Japanu i na taj način izrazio solidarnost građana Požarevca sa građanima Japana. Ovo je moja peta poseta Požarevcu, međutim, želim da najavim da ću u ovaj grad doći ponovo, zato što ću prisustvovati ceremoniji primopredaje medicinske opreme Bolnici, istakao je Cunozaki, koji je u nastavku apostrofirao da odnosi između japanske ambasade i Grada Požarevca, sve više jačaju.

Koncertu su, osim velikog broja ljubitelja klasične muzike, prisustvovali i načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović, zamenik predsednika Skupštine Grada Požarevca, Milić Jovanović, načelnikGradske uprave, Goran Milenković, kao i direktor „TE-KO Kostolac“, Dragan Jovanović.

Načelnik Braničevskog upravnok okruga Goran S. Petrović, u ime svih opština Braničevskog okruga, i u svoje lično ime, najsrdačnije je zahvalio japanskoj ambasadi, Ambasadoru Cunozakiju i narodu Japana, na dosadašnjoj velikoj pomoći u vidu donacija medicinske opreme gradu Požarevcu (donacija medicinske opreme za bolnicu u vrednosti od oko 100 000 dolara), opštini Petrovac (mamograf) i opštini Golubac (kola hitne pomoći), pomoći koja se pokazala kao izuzetno značjna i važna za same građane, koji su dobili kvalitetnije i bolje lečenje. Načelnik okruga je istakao da je Japan zemlja koja je pojedinačno dala najviše donacija gradu Požarevcu i celom okrugu. Na kraju sastanka izražena je obostrana želja za novom, skorom posetom Njegove ekselencije našem gradu i okrugu. Direktor PD „TE-KO“ Kostolac Dragan Jovanović pozvao je Ambasadora Cunozakija da uskoro, sa svojim saradnicima poseti PD i upozna se sa kapacitetima i potencijalima koje ono raspolaže, što bi mogao biti uvod u neku moguću buduću saradnju. Nj.E. je sa zadovoljstvom prihvatio poziv.

Na kraju večeri, u svečanoj sali Okružnog zdanja upriličen je koncert pod nazivom „Četiri godišnja doba i impresije iz Japana“. Koncert je započeo intoniranjem državnih himni Japana i Republike Srbije u izvođenju Gradskog žaenskog hora „Barili“ iz Požarevca, pod dirigentskom palicom Katalin Tasić.

Podsetimo da su ovih dana Gradski ženski hor „Barili“, Takaši Nakamura, Misaki Kato i violinistkinja Megumi Tesima uz pomoć kamernog orkestra „Simfonijeta“, nastupili u Skupštini Grada Beograda. Ovom prilikom, premijerno je izvedena kompozicija „Komad za gudače“, a zatim i kompozicije Baha, Korelija i Botesinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari