Na današnji dan održan koncert "Yutel za mir" (VIDEO) 1Foto: Screenshot/YouTube -Rock

Pre 31 godinu u sarajevskoj dvorani Zetra (danas Olimpijska dvorana Huan Antonio Samaran) održan je koncert „Yutel za mir“ pod pokroviteljstvom nekadašnje jugoslovenske televizije Yutel.

,,Ovo je noć koja kupa se u svetlu
 Na podlozi tamnoj blistaju nase oči
Ovo je noć koja miriše na istinu
          Kada kazem kako sam bio naivan“       

Ovim stihovima pesme „Zabranjujem“ bend „Ekatarina Velika“ je započeo koncert 28. jula 1991.godine.

Koncertu, koji je organizovala Jugoslovenska nacionalna radiodifuzna agencija, prisustvovalo je 30.000 posetilaca, dok je ispred same dvorane bilo 50.000 onih koji nisu mogli da uđu. Oni su protestvovali zbog tenzija koje su se pojavile na prostoru tadašnje Jugoslavije.

Koncert su vodili Goran Milić i Gordana Suša, a prenosili Televizija Sarajevo, Makedonska radiotelevizija i Studio B iz Beograda.

Posle izvođenja simbolične pesme „Zemlja“ od „Ekatarine Velike“, sledeći bend koji je nastupio bila je „Crvena jabuka“, a publika je skandirala uz njihovu numeru „Dirlija“.

U publici je bio i makedonski političar Vasil Tupurkovski, koji je došao privatno i bez obezbeđenja rekavši: „Ovde su svi koji se bore za mir, od koga ćemo se obezbeđivati? Idemo da dobijemo tu bitku“.

Prema njegovim rečima, to veče su počele da pobeđuju snage mira zahvaljujući kojima niko nije mogao uništiti Jugoslaviju.

Nakon recitacije Radeta Šerbedžije, nastupili su bendovi „Istok iza“ i „Plavi Orkestar“, kao i Haris Džinović i Nele Karajlić. Na koncertu su svirali i Hari Mata Hari, Dino Merlin, „Indexi“ i „Bajaga i instruktori“. Poslednja je nastupila grupa „Regina“.

„I nebo je večeras plakalo za nama, za mir“, bile su reči pesme „Yutel za mir“ kojom je završen koncert. Ovu je numeru napravila grupa sarajevskih muzičara koji su nastupili na koncertu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari