Na DUNP sve više „zuluma i nepravde“: Da li je ugrožena akreditacija za srpski jezik, ekonomiju i pravo? 1Foto: N. Kočović

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), umesto da se smanjuju, problemi se umnožavaju. Sa jedne strane su nezadovoljni profesori i ostali zaposleni u sindikatu „Nezavisnost“ i studenti departmana, koji su pre godinu dana izgubili akreditaciju, a na dugoj strani je Rektorski kolegijum, sa odbijanjem svih optužbi.

Od skoro osamnaest godina postojanja, polovinu su obeležavale priče o nepotizmu, samovolji, o partijskom zapošljavanju, gde je SDA Sandžaka bila „kadrovsko uporište“, zapošljavanje u nastavi predavača, bez prethodno pređenog puta uobičajenog za visokoškolske ustanove, pa sve do gubljenja akreditacije za tri departmana zbog nedostatka nastavničkog kadra.

Nešto otvorenije počelo je da „ključa“, pre godinu dana, kada je saopšteno da je ova visokoškolska ustanova ostala bez tri studijska programa, Pravnih i Ekonomskih nauka i Srpskog jezika i književnosti.

Kulminiralo je, krajem februara ove godine, kada je sindikat „Nezavisnost“ organizovao štrajk upozorenja jednog broja profesora i ostalih zaposlenih, a podrška im je stigla i od studenata. Oni su „za lošu situaciju na Univerzitetu optužili rukovodstvo i rektorku Zanu Dolićanin. Savet DUNP je sve optužbe odbacio kao neutemeljene.

Posle tri meseca, situacija je sve teža, a „nastavnika koji ukazuju na to sve manje i da su zulum i nepravda sve veći“.

Ovako su, aktuelnu situaciju na DUNP, ocenili profesori Senad Ganić i Semir Vehapi, predstavnici sindikata „Nezavisnost“.

Njih dvojica su učestvovali na okruglom stolu „Budućnost DUNP“, koji su organizovali lokalni mediji, Radio Sto plus i portali A1TV i Free media.

Profesor Ganić je rekao da se nastavlja maltretiranje članova sindikata po različitim osnovama.

„Veoma je teško stanje na Državnom univerzitetu i bojim se da su profesori uradili ono što su mogli. Nije više pitanje šta ćemo mi da uradimo, nego šta će drugi društveni akteri da urade. Nas je sve manje, a zulum i nepravda sve veći“, naglasio je Ganić.

Rekao je da uprava uporno raspisuje konkurs za naučne oblasti, za koje već postoje nastavnici i oglušuje se o obaveštenja sa departmana za predmete za koje su im potrebni profesori.

-Teško je da se objasni zašto se vodi takva kadrovska politika. Ako imamo hroničan problem nastavnih kadrova, a kadrovska politika je u rukama rektorke, onda se, očito, radi o nesposobnosti i nedovoljnim kapacitetima da se vodi jedna ovako ozbiljna institucija – optužio je Ganić i dodao “da uprava ignoriše njihov predlog izmene Statuta DUNP, jer je najnedemokratskiji i ne postoji takav nigde” i, ukoliko ne bude izmenjen, procena njegove zakonitosti biće pokrenuta pred Ustavnim sudom Srbije.

Za ovog profesora je iznenađenje izostanak reakcije zajednice i slabo angažovanje države, pa zbog toga misli da neće biti akreditacije tri studijska programa i da će sledeći upis proći bez njih.

Profesor Vehapi je naglasio da je misija njihovog sindikata “da Državni univerzitet ostane državni” i da funkcioniše uz puno poštovanje zakona i propisa. Rekao je da njihovo ukazivanje na probleme nije od pre godinu ili dve.

-Pokušavali smo da rešimo probleme unutar institucije, ali kada nismo uspeli, morali smo da se obratimo Ministarstvu i javnosti. Uradili smo sve što je do nas. Pozivamo sada ministarstvo i državne organe da se uključe. Ovo nije naša lična ili politička borba – naglasio je Vehapi.

Za gubitak akreditacije sedam studijskih programa optužio je upravu DUNP-a, jer je “njihova loša kadrovska politika zaustavila napredovanje nastavnika u viša zvanja i angažovanje deficitarnih kadrova”.

-Da se nije vodila takva kadrovska politika, mi bismo na Departmanu za ekonomske nauke imali četiri vanredna profesora, a od oktobra nećemo imati nijednog. Loša kadrovska politika vođena je i u procesu akreditacije koju smo izgubili, jer je usred postupka, uprava, bez ikakvog osnova, poništila konkurs za izbor asistenta sa doktoratom, na kojeg smo računali – rekao je profesor Vehapi.

Organizatori okruglog stola, pozvali su i predstavnike uprave DUNP. Otkazali su svoje učešće uz obrazloženje “da ne žele da istupaju u javnosti dok traju pregovori sa predstavnicima sindikalne organizacije uz posredocvanje Ministarstva prosvete“.

Nešto kasnije, svim medijima je upućeno saopštenje, u čijem potpisu je Rektorski kolegijum DUNP, u kojem se ocenjuje da nije ugrožen opstanak te visokoškolske ustanove i da se radi na akreditaciji programa.
Saopšteno je da će, ove godine, upisivati studenti “usključivo na akreditovane studijske programe” i da su “spekulacije da je ugrožen opstanak ove viskoškolske ustanove proizvoljne”.

Navedeno je da su akreditovani programi vaspitač u predškolskim ustanovama, engleski jezik i književnost, matematika, hemija i biologija, softvresko inženjerstvo, arhitektura i građevinarstvo, farmacija, rehabilitacija, sport i fizičko vaspitanje i zdravstvena nega i da je akreditacija studijskog programa psihologije u završnoj fazi.

Sa DUNP su saopštili da za programe agronomije i prehrambene tehnologije nije bilo reakredtacije, jer je za njih bilo zanemarljivo interesovanje.

Da interesovanje za studiranje na Državnom univerzitetu, nije baš veliko pokazuju i podaci, koji su navedeni u saopštenju, da je za školovanje o trošku budžeta ostalo neiskorišćeno 30 odsto mesta, a kod samofinanisrajućih studenata 20 procenata.

I, ne samo to. U odnosu na prethodne godine, upisna kvota je smanjena za više od trećinu. U školskoj 2023/2024. godini mesta će biti za 605 brucoša.

Ni prošle, a ni ove godine ne stiže akreditacija prava, ekonomije i srpskog jezika, za junski upisni rok, ali nada, opet postoji, za onaj drugi u septembru.

Stiglo je i obećanje da će biti nastavljena reakreditacija programa prava, ekonomija i srpski jezik, ali i raspisivanje konkursa za prijem novih profesora.

Studenti Depatmana za pravne nauke, pre nedelju dana, upitili su otvoreno pismo ministarski prosvete Slavici Đukić – Dejanović, u kojem su je obavestili o problemina na Univerzitetu i akreditaciji svog programa i zatražili smenu rektorke Zane Dolićanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari