Na DUNP 605 mesta za brucoše, tri studijska programa i dalje neizvesna 1Foto: N. Kočović

Državni univerzitet u Novom Pazaru (DUNP) sledeće školske godine moći će da upiše 605 brucoša na prvu godinu osnovnih studija – 435 budžetskih i 170 samofinansirajućih brucođa.

Njima se nudi školovanje na 13 studijskih programa: Engleski jezik i književnost, Vaspitač u predškolskim ustanovama, Matematika, Hemija, Biologija, Građevinarstvo, Arhitekture, Softversko inženjerstvo, Farmacija, Rehabilitacija, Sport i fizičko vaspitanje i Zdravstvena nega.

Za sve ove studijske programa, sutra, počinje besplatna pripremna nastava, koja će se obavljati vikendom i trajaće do 16.juna.

Ova visokoškolska ustanova će,i u školsku 2024./2025.godinu, ući bez tri studijska programa, koji su prethodne godine ostali bez akreditacije. Reč je o prigramima : Pravo, Ekonomijs i Srpski jezik i književnost“.

Sa DUNP je danas saopšteno da akreditacija ta tri studijska programa „zavisi od angažovanja nastavnika“ i očekuju da akreditacije „mogu da se završe do septembra, drugog uspinog roka i da će studenti, koji su po ranijoj akreditaciji upisali ove studijske programe, moći bez ikakvih zakonskih prepreka da nastave i završe studije“.

U odnosu na prethodne godine, upisna kvota na DUNP smanjena je za jednu trežinu. Za samofinansirajuće studente ostale su prošlogodišnje cene školovanja, 60.000 – 70.000 dinara u zavisnosti od departmana i studijskog programa i 120 hiljada dinara je za farmaceutske studente.

DUNP je predlog upisne kvote, za sledeću školsku godinu, uputio Ministarstvu prosvete, a konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari