Bosanski jezik na Univerzitetu u Novom Pazaru: Dolićanin i Pramenković razgovarale o uvođenju novog studijskog programa 1foto (DUNP) : Nova rektorka prof.dr Zana Dolićanin

Rektorka Državnog univerziteta u Novom Pazaru (DUNP) Zana Dolićanin i predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Misala Pramenković razgovarale su o značaju ove visokoobrazovne ustanove i uvođenju studijskog programa za izučavanje bosanskog jezika i književnosti.

Sa DUNP je saopšteno da se delegacija BNV „interesovala za mogućnost otvaranja studijskog programa Bosanski jezik i uvođenje sadržaja iz bosanskog jezika, bošnjačke kulture i književnosti na drugim studijskim programima, kao i reakreditaciji postojećeg studijskog programa Srpska književnost i jezik“.

Predsednica BNV je ocenila da je neophodno da se nastavi razvoj „u smeru što kvalitetnijeg obrazovanja mladih ljudi u ovom kraju“.

Naglasila je i da je cilj posete „ukazivanje na značaj Državnog univerziteta i da se očuvaju postignuti rezultati“.

Rektorka Dolićanin je naglasila da je dobra saradnja između ove visokoobrazovne ustanove i BNV od velike važnosti i obećala da će DUNP prihvatiti zahteve koji su u skladu sa pravnom regulativom i da će da podrži sve ideje i projekte od opšteg interesa, ali i da u tome važnu ulogu mora da ima Ministarstvo prosvete.

Podsetila je da je DUNP osnovan „sa namerom da doprinese ravnomernom regionalnom razvoju, uz poboljšanje kadrovske strukture mladih generacija u ovom delu Srbije“.

Inicijativa o uvođenju, na DUNP, studijskog programa Bosanski jezik i književnost, u BNV se pominje desetak godina.

Nema zvaničnog objašnjenja zašto ta inicijativa nije realizovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari