Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je najnepopularnije četvrto mesto na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Sigurno je da boli saznanje da su izabranice Marine Maljković zaustavljene na korak do pobedničkog postolja, ali mora se priznati da su ulaskom u polufinale premašile očekivanja i najvećih optimista pred početak kontinentalnog šampionata. Iako je medalja izmakla „za dlaku“, raduje činjenica da će Srpkinje sledeće godine igrati na Svetskom prvenstvu u Turskoj, s obzirom na to da su uz narednog domaćina zauzele jedno od prvih šest mesta u Francuskoj.

Nakon dva uvodna poraza u prvoj fazi takmičenja činilo se da će se košarkašice ekspresno vratiti kući, ali Maljkovićeva je poput najboljih motivatora uspela da izvuče dodatni kvalitet od svojih igračica, koje su nanizale pet pobeda i sasvim zasluženo stigle do borbe za raspodelu medalja.

– Nismo uspele da dođemo do pobedničkog postolja, ali četvrto mesto ima sjaj medalje. Zato želim da čestitam ne samo devojkama koje su igrale na šampionatu u Francuskoj, već i svim košarkašicama koje su bile sa nama na početku ovog puta, od kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje smo igrale prošle godine. Ovo je ogroman uspeh, iza nas su takve velesile u ženskoj košarci, kao što su Češka, Rusija, Belorusija, Hrvatska i Italija. Treba li podsećati koliko ove nacije ulažu u košarku, koliko imaju registrovanih košarkašica, koliko trenera – iskrena je bila Maljkovićeva nakon poraza od selekcije Turske u borbi za treće mesto.

– Nisam ličnost ni trener, koji traži alibi u bilo kojoj situaciji. Kao sportisti, nekom ko uvek želi pobedu, žao mi je zbog poraza, propuštene šanse da osvojimo medalju. Sve ste videli, borili smo se, pokušali da pariramo. Međutim, treba biti realan, Turska već godinama najviše ulaže u žensku košarku, planski pravi ekipu za naredno Svetsko prvenstvo čiji će domaćin biti, ima najbolju ligu u Evropi. I mi smo sada bogatije za jedno veliko iskustvo – ne očajava Maljkovićeva.

Reprezentacija Srbije je zajedništvom i drugarstvom nadoknadila neke slabosti u igri, koje bi valjalo ispraviti do sledećeg velikog takmičenja.

– Odmah po dolasku u Beograd moramo napraviti detaljnu analizu svega urađenog u dosadašnjem periodu, videti šta i kako dalje. Ono što sam sigurna napravljen je veliki korak napred, veliki broj devojčica u Srbiji se već u toku šampionata u Francuskoj upisao u škole košarke – zaključila je Maljkovićeva.

Sinoć doček na aerodromu

Prema planu, najbolje košarkašice Srbije stigle su sinoć oko 20.30 u Beograd, a odmah po sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“ održana je konferencija za novinare. Ovoga puta izostao je doček ispred Narodne skupštine, ali još ima vremena i nade za tako nešto za generaciju koju sa klupe predvodi Marina Maljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari