Na više lokacija u Zaječaru vazduh je okarakterisan kao "jako zagađen" 1foto Miljko Stojanović Danas

Godinama je grad Zaječar u vrhu liste gradova po zagađenosti vazduha u zimskim mesecima, a razlog je taj što se većina stanovnika greje na čvrsta goriva. Samo 10 odsto žitelja Zaječara koristi daljinsko gradsko grejanje, koje je opet – na mazut.

Zaječarci su često svedoci da im je vidljivost od dima u centru grada smanjena na svega par metara.
Posledice udisanja takvog vazduha mogu se samo pretpostaviti, a stručnjaci su saglasni da to svakako nije dobro za zdravlje.

Na više lokacija u Zaječaru vazduh je početkom nedelje okarakterisan kao „jako zagađen“ na sajtu klimero.org, gde se na dnevnom nivou objavljuju informacije o zagađenosti i koncentraciji PM čestica u vazduhu.

Koncentracija PM10 čestica na jednom mernom mestu iznosila je čak 315 mikrograma po metru kubnom, na drugom 291, a na ostalim mernim mestima 196, 176 i 98 mikrograma.

Prema rečima lekara iz Zdravstvenog centra u Zaječaru, koji je želeo da ostane anoniman jer nema dozvolu direktora te ustanove da govori za Danas, zagađenost vazduha predstavlja faktor rizika po zdravlje svih ljudi, a najosetljivija populacija su stari, hronični bolesnici i deca.

„Poznato je da loš vazduh najnepovoljniji uticaj ima na respiratorne i kardiovaskularne organe, a neke studije pokazuju usku povezanost i sa drugim organima poput mozga ili čak sa nastankom dijabetesa. Čestice koje se nalaze u zagađenom vazduhu prolaze kroz najmanje disajne puteve i stižu do najudaljenijih delova pluća. Najpre prodiru u velike delove disajnih organa, što za posledicu ima upalu, otok kao i pojačanu sekreciju, a što se manifestuje zviždanjem, kašljanjem i gušenjem“, ističe doktor.

Direktor Javnog stambeno-komunalnog preduzeća „Zaječar“, Nebojša Božinović, kaže za Danas da je u Zaječaru na sistem daljinskog grejanja (SDG) priključeno oko 18 odsto stambenog i poslovnog prostora u gradu.

„Nešto manje od 200.000 metara kvadratnih zagreva se iz četiri toplotna izvora instalisane snage oko 32 megavata. To su kontrolisana ložišta koja se po zakonu kontrolišu dva puta godišnje. Iako je energent mazut, rezultati kontrola ne pokazuju da su to emiteri čiji produkti sagorevanja nepovoljno utiču na kvalitet vazduha u Zaječaru, bar ne u značajnijoj meri. Veliki broj individualnih ložišta koja nisu pod kontrolom, a lože se svim i svačim, vrlo nepovoljno utiču na kvalitet vazduha u gradu. To se videlo i u oktobru kada daljinsko grejanje nije radilo, već samo individualna ložišta“, objašnjava on.

Na više lokacija u Zaječaru vazduh je okarakterisan kao "jako zagađen" 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari