Nacionalni dan bez duvanskog dima: Odvikavanje i u niškom Domu zdravlja 1Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

U niškom Domu zdravlja povodom obeležavanja 31. januara Nacionalnog dana bez duvanskog dima danas počinje sa radom nova grupa polaznika Savetovališta za odvikavanje od pušenja.

U okviru programa “Prekini sada- sedam koraka do slobode”, niški Dom zdravlja organizuje radionice za pušače koji bi da pobede tu zavisnost štetnu po zdravlje.

Savetovalište za odvikavanje od pušenja vodi multidisciplinarni tim u kojem su epidemiolog, nutricionista- dijetetičar, psiholog i fizijatar, rekli su u Domu zdravlja.

Radionica za novu grupu pušača počinje večeras u 18 časova u prostorijama Centra za prevenciju.

Procenjuje se, inače, da u Srbiji zbog pušenja prevremeno umre 15.000 stanovnika godišnje.

Prema upozorenjima lekara, pušači čine više od 90 odsto obolelih od kancera pluća i nema organa na koji duvanski dim ne ostavlja posledice.

Naša zemlja je po broju obolelih od raka pluća na trećem mestu u Evropi, a po broju umrlih od ove bolesti, na drugom mestu, odmah iza Mađarske.

Prošlogodišnji Svetski dan bez duvanskog dima Srbija je dočekala sa oko 32 odsto odraslog stanovništva koje konzumira cigarete i druge duvanske proizvode.

Rak pluća drugi je najčešći oblik kancera u svetu.

Besplatno, dostupno

Svi zainteresovani za radionice u Savetovalištu za odvikavanje Doma zdravlja mogu da se informišu i prijave na telefone 0700-303-503, 018 503-606 i 018/503-503.

Savetovalište je besplatno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari