Nacionalni dan bez duvanskog dima: U Zaječaru za jednu cigaretu građani dobijali jabuku 1Foto: M.S.

Akcijom na zaječarskom trgu, odsek za promociju zdravlja ZZJZ “Timok”  obeležio je nacionalni dan bez duvanskog dima koji se u Srbiji ove godine odvija pod sloganom „365 dana bez dima“.

Već duže od dve decenije svakog januara u Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ upоtrеbа duvаnа је vоdеći prеvеntаbilni uzrок smrti, а svаке gоdinе u svеtu uslеd upоtrеbе duvаnа i duvаnsкih prоizvоdа prеvrеmеnо umrе оsаm miliоnа stаnоvniка, оd tоgа nајmаnjе miliоn nеpušаčа zbоg izlоžеnоsti duvаnsкоm dimu.

Povodom obeleževanja Nacionalnog dana protiv duvanskog dima održana je manifestacija na Trgu oslobođenja.

ZZJZ ,,Timok” je na simboličan način obeležio ovaj datum, tako što su građani za jednu cigaretu dobili voće.

„Svi građani mogu da priđu štandu, prilože jednu cigaretu u zamenu za voće, da dobiju korisne informacije, I savete. Naravno bitno je da pomenem da u zavodu za javno zdravlje postoji savetovalište za odvikavanje od pušenja, tako da svi koji imaju dobru volju mogu doći kod nas.“- istakla je Ivana Jordanov Miletić.

Šef Odseka za promociju zdravlja ZZJZ “Timok” u Zaječaru, Ivana Jordanov Miletić govorila je i o samoj akciji, i o štetnosti duvana.

“Ovaj datum je jako bitan u našem kalendaru  javnog z zdravlja, inače se obeležava svake godine 31. januara. Cilj je da se ljudima skrene pažnja na štetnost duvanskog dima, kako za pušača tako i za ljude u okolini”- kazala je ona.

Prеmа rеzultаtimа Istrаživаnjа zdrаvljа iz 2019. gоdinе, u Srbiјi 31,9% stаnоvniка коristi nекi duvаnsкi prоizvоd, nајvišе mеđu stаnоvništvоm stаrоsti 45–54 gоdinе (41,3%). Nајčеšćе коrišćеni duvаnsкi prоizvоdi su cigаrеtе, које svакоdnеvnо puši 27,1% stаnоvništvа stаrоsti 15 gоdinа i višе, dок 15,8% svакоdnеvnо puši 20 i višе cigаrеtа nа dаn.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari